Mintegy háromezer programmal készül a Múzeumok éjszakája

HírKlikk 2024. június 22. 20:00 2024. jún. 22. 20:00

Minden eddiginél több, csaknem háromezer program várja a látogatókat országszerte és a Kárpát-medencében is az idei Múzeumok éjszakáján – hangsúlyozta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a rendezvénysorozat megnyitóján szombaton, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az államtitkár kiemelte: ez a rendezvény az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, amelyen a múzeumok még inkább megtelnek élettel. Emlékeztett rá, hogy a rendezvény idei jelszava a gólpassz, amely azon túl, hogy reflektál a labdarúgó Európa-bajnokságra, arra a csapatmunkára, szervezettsége is felhívja a figyelmet, amelyek alapján a múzeumok működnek, a múzeumi munkatársak dolgoznak.

Az államtitkár szerint az összefogásnak köszönhetően, minden eddiginél több program várja a látogatókat a fővároson kívül számos vidéki városban, a rendezvény központi kiemelt helyszínein Székesfehérváron és Esztergomban, amelyhez a határ túloldaláról, Párkányból is csatlakoztak múzeumok programokkal, kedvezményekkel és meghosszabbított nyitvatartással.

Vincze Máté emlékeztetett arra is, hogy a programokról részletes információk elérhetők a Múzeumok éjszakája weboldalán, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetők az események, de egy mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást.

Az államtitkár elmondta, hogy a fővárosi rendezvények és kiállítások egységes karszalaggal látogathatók, amely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is. Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.

Csőre Gábor színművész, a rendezvény nagykövete úgy fogalmazott: a mai nap egy ünnep, amelyen a magyar népművészet mellett azokat a hagyományokat is ünnepeljük, amelyek megkülönböztetnek minket a körülöttünk élő népektől, de ünnepeljük a Kárpát-medencei és az egyetemes kultúrát is, amelynek részesei vagyunk.

A mintegy 450 csatlakozó intézményben szombaton kora délutántól késő estig tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, workshopokkal, családi- és gyermekprogramokkal és meglepetésekkel várják az érdeklődőket. A szervezők az este folyamán élő közvetítésekkel jelentkeznek a program közösségi felületein, a Facebook- és Instagram-oldalakon is, ahol a legizgalmasabb helyszínekről és programokból adnak ízelítőt.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom