Mire is kellett Orbánnak a korlátlan hatalom?

Bánó András 2020. április 19. 11:43 2020. ápr. 19. 11:43

Egyre-másra jelennek meg elképesztő hírek, lassacskán kiderül, mire is kellett a kormánynak a rendkívüli felhatalmazás.

Megjelentek például a kormányrendeletek a különadók részleteiről. A pártok éves bevételének a felét elvették, az önkormányzatok gépjárműadó bevételeiből több mint 30 milliárdot elrekviráltak. Ingyenessé tették a parkolást, ezzel megnőtt a gépkocsiforgalom, mellesleg újabb bevételtől estek el az önkormányzatok. A kormány összesen 91 milliárdot vár a bankok és a kiskereskedelmi üzletek különadóiból. Utóbbiaknak havonta kell fizetniük a sarcot, a bankoknak viszont három részletben, mégpedig az év végéig. Ezzel a könnyítéssel jött a pofátlanság teteje: a bankszektor gyakorlatilag nem adózik, csak kölcsönad pénzt az államnak! Öt év után ugyanis ezt az összeget visszakapják, ráadásul a kölcsönadandó pénzből még jót is cselekedhetnek, ha  támogatják a látványcsapatsportokat. A kormány ugyanis lemond a bankok különadójának feléről, ha azt inkább a sportra fizetik be! Mit kockáztatnak a bankok? Semmit! Alaptevékenységüket végzik, hiteleznek. Igaz, most nem az ügyfeleiknek, hanem a kormánynak.

„A kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a stratégiai fontosságú vállalatok működőképessége fennmaradjon és a lakosság ellátása folyamatosan biztosított legyen” – ezzel az indoklással, azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonták a Kartonpackot, amelynek részvényei a tőzsdén forognak. Az oda kinevezett állami tulajdonjogok gyakorlásával megbízott kormánybiztos pedig – élve a rá ruházott felhatalmazással –a tőzsdén jegyzett cég vezetőségének visszahívásáról döntött, és fideszes, vagy a párthoz közel álló személyeket nevezett ki az igazgatóságba.

És végül a héten jött a halálos döfés: úgy döntöttek fönn a Várban, hogy az országban megkezdik különleges gazdasági övezetek kialakítását. Egy csapásra kiderült: az ilyen övezetekkel rendelkező településeken mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés átkerül a megyei önkormányzathoz. Az első fecske Göd, ahol a helyi polgármester egy ellenzéki összefogással megválasztott momentumos, a megyei önkormányzat pedig – nem kell sokat találgatni – fideszes. Gödön van a Samsung gyár, amely itt építi azt az akkumulátorgyárat, amely ellen már – a környezetkárosításoktól félve – több ízben tiltakoztak a helyiek. Most, minthogy a gyár Göd területének 20n százalékán helyezkedik el, és a rendeletben elveszik a Samsung által eddig fizetett helyi iparűzési adót, és azt a megyei önkormányzatnak adják, Göd elveszíti költségvetésének harmadát!  Nem csoda, ha a polgármester szerint az intézkedés „gyakorlatilag a városra kirótt halálos ítélet". És ami még ennél is kilátástalanabb: a jövőben sem az önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólásuk abba, hogy mit, és hol építenek az ipari park területén, vagy ott milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek.

Nem nehéz megjósolni: rövidesen számos ellenzéki vezetésű város önkormányzata Gödhöz hasonló sorsra juthat. Elveszik legfontosabb bevételüket, és a pénzt a fideszes vezetésű megyei önkormányzatok kapják!

Ne legyen igazam!