Mit olvasott vajon Orbán és Kaczynski?

HírKlikk 2020. augusztus 11. 11:42 2020. aug. 11. 11:42

Az Európai Unióban a jogállamiság körül folyó vitában Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter arra figyelmeztetett, hogy az EU ezzel a hitelességét kockáztatja, egyben a határozatok megvalósítására szólított fel, majd élesen bírálta az azok átértelmezésére irányuló törekvéseket. „Ők vajon mit olvastak, mert az uniós csúcs határozatainak magyar és lengyel interpretálása eléggé meglepő” – mondta. Roth a francia AFP hírügynökségnek adott interjút, amelyet egyebek között a dél-németországi helyi lapokat kiadó cég újságjai is közöltek.

„Hogyan akarunk fellépni világszerte a tekintélyelvű rezsimekkel szemben, ha az unión belül kétségek merülnek fel az értékeink szigorú tiszteletben tartásával kapcsolatban?” – idézte Roth szavait a Das Wochenblatt, amely rámutatott: a politikus figyelmeztetett arra is, hogy a csúcson született határozat megvalósítására igen sürgősen lépni kell, „a halogatás nem opció”. A határozat „hatalmas esély az EU-ban a jogállamiság erősítésére és védelmére, és ezt az esélyt ki kell használni” – sürgette a soros elnökséget betöltő Németország államminisztere.

Roth kifejezésre juttatta értetlenségét a lengyel és a magyar kormánnyal szemben, amelyek a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége és egyéb alapvető értékek semmibe vétele miatt, már évek óta a pellengéren állnak az unióban. E két ország ugyanakkor a brüsszeli csúcs vonatkozó határozatát saját győzelmeként ünnepelte, amit Roth „átértelmezési kísérleteknek” minősített. „Először azt kérdeztem magamtól, hogy ők vajon mit olvastak, mert a határozatok interpretálása eléggé meglepő” ­– mondta. A lengyel és a magyar tolmácsolással ellentétben, a csúcs döntése sokkal inkább a jogállamiság unión belüli védelmének győzelme. „Még soha nem jutottunk ilyen messzire: az állam- és kormányfők első ízben állapodtak meg abban, hogy a pénzek kifizetését a jövőben a jogállami elvek tiszteletben tartásához kötik” – mondta Roth. 

Mivel a Varsó és Budapest ellen indított sok eljárás nem hozott eredményt, a bizottság azt javasolta, hogy új eszközt hozzanak létre a költségvetéssel kapcsolatban. A csúcs határozata rögzíti: a bizottság javasoljon intézkedéseket, amelyeket „a tanács minősített többséggel” fogad el. Ez azt jelenti, hogy az elfogadáshoz az szükséges, hogy a lakosság legalább 65 százalékát képviselő 55 százaléknyi tagállam támogassa, úgy tűnik, hogy ezt nehéz elérni.

A mechanizmus sok részlete egyelőre homályos. Roth azonban az interjúban rámutatott: „az Európai Parlamentben a kormányok túlnyomó többsége követeli, hogy a támogatások kifizetését a jogállamiság szigorú tiszteletben tartásához kössük, és egyértelműen ezt várják el az állampolgárok is”. Hozzáfűzte, „Ez a kérdés foglalkoztatja az embereket, mert igazságtalannak érzik, hogy egyes államok, amelyek jócskán profitálnak az unióból, a másik oldalon kétségeket ébresztenek afelől, hogy valóban tiszteletben tartják az uniós szerződésekben rögzített értékeket” – szögezte le Roth. 

Forrás: Hírklikk