Molnár Zsolt: a kormány teremtsen nemzeti konszenzust a háború kérdésében

HírKlikk 2023. március 7. 12:15 2023. márc. 7. 12:15

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló határozati javaslathoz csatolt módosítást az MSZP. Kedden, napirend előtt Molnár Zsolt, országgyűlési képviselő, pártigazgató beszélt arról, milyen fontos konszenzusra jutni a békedokumentum ügyében.

Annak ellenére, hogy a Fidesz frakcióvezetője békehatározatról beszélt, gyanakvással kell kezelni a kormánypárt kezdeményezését, mondta a politikus. A kormány „békeversenyt” hirdetett, így ez valójában nem a határozat elfogadásáról szól, hanem arról, „ki jobban békepárti”. Az MSZP patrióta szociáldemokrata pártként nem fog hátrálni ebből a versenyből, jelentette ki Molnár Zsolt.

Kiemelte, a szocialista párt támogatná a Fidesz javaslatát akkor, ha az valóban a békéről szólna, nem csak arról, hogy a választóknak bizonygassák a pártok békepártiságukat. A kormánypárt által benyújtott javaslatnak vannak támogatható pontjai, például a Kárpátaljára vonatkozó részek, amelyek a humanitárius segítségről szólnak, tette hozzá a képviselő. 

A Fidesz azonban csapdahelyzetet teremtett, hiszen a békehatározatba belecsempésztek olyan pártpolitikai kérdéseket, mint az infláció kérdése, amelynek nem kizárólagos oka a háború, hanem többek között az élelmiszerekre kivetett brutális adók is jelentősen hozzájárulnak az árak emelkedéséhez. Továbbá a nemzeti konzultáció eredményét is az egész magyar népre akarja vetíteni a kormány, miközben csupán 1,4 millióan töltötték azt ki.

A szocialista politikus felszólította a Fideszt, hagyja abba csapdapolitikáját és foglalkozzon valójában a békedokumentummal. Az MSZP ezért terjesztette az országgyűlés elé az ENSZ által elfogadott békedokumentumot, hiszen az tartalmazza valójában a béke megfogalmazását. Molnár Zsolt hozzátette, ne azon múljon, hogy a kormány elfogadja-e a módosítást, hogy ki terjesztette azt be. Ha hiúságbeli kérdés, akkor terjessze azt be a Fidesz is. Továbbá, a legnagyobb probléma a kormány békehatározatával az, hogy arra próbálja kényszeríteni az ellenzéki pártokat is, hogy legitimálják a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikáját. Amennyiben pedig nem szavazza meg az ellenzék a békedokumentumot, a kormány arról fog ismét beszélni, hogy az MSZP-vel együtt, az ellenzék háborúpárti. A politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy a magyar kormány támogatta és pozitívan beszélt korábban arról az ENSZ határozatról, amelyet a szocialista párt most be szeretne illeszteni a békepárti határozatba.