Molnár Zsolt: lakópark úszómedencéjévé változtatná a kormány a Balatont

HírKlikk 2023. október 25. 11:30 2023. okt. 25. 11:30

Az építési törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója szerdai napirend előtti felszólalásában. Kritikája szerint a törvény nem a magyar emberek, hanem egy szűk befektetői kör érdekét szolgálja.

Molnár Zsolt, aki régóta küzd a balatoni strandok ingyenessé tételéért és a tó beépíthetősége ellen, napirend előtti felszólalásában kritizálta az építési törvény tervezetét, mivel szerinte elfogadása esetén csökkennek a garanciák és nő a beépítés lehetősége, ami megengedhetetlen.

Egy lépést előre és kettőt hátra – így foglalta össze Molnár Zsolt a javaslatot. „A magyar építészetről szóló törvény leple alatt rafinált ellentámadást indítottak a Balatonnal szemben” – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki szerint nem csak a Balatonnal, de az Alkotmánybírósággal és a civilekkel szemben is ellentámadást indított a kormány. Hozzátette: lát a törvényben támogatható rendelkezéseket, de „az egész törvény a nemzet kincsét, az egész kárpát-medencei magyarság egyik legfontosabb szimbólumát, a Balatont egy lakópark úszómedencéjévé, luxuscikké változtatja” – mondta Molnár Zsolt.

Kritikája szerint az új törvénytervezet nem felel meg az Alkotmánybíróság múlt évi döntésének, amely alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány olyan törvényi passzust, ami megkönnyítette volna a Balaton-part beépítését. Az MSZP még 2021-ben kért utólagos normakontrollt a testülettől a természetes vizek védelmében. A szocialisták szerint a 2018-as törvény formailag a Balaton védelméről szól, valójában kivételeket enged a part menti 30 méteres védősáv szabályozása alól, azaz miniszteri és kormányrendelettel ki lehet játszani a szabályokat. Az Ab akkor úgy döntött, hogy a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül − a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével − épület nem helyezhető el. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható. Az új építési törvényben viszont a 30 méteres sáv 20 méterre csökken. „Visszaélve a kétharmaddal, kétharmadra csökken ez a terület” – mondta Molnár Zsolt a felszólalásában.

Az MSZP politikusa szerint nem csak ezzel a döntéssel megy szembe az új építési törvény, de meg is mutatja, mit gondol a Fidesz a magyar emberek pihenéséről és a Balaton hozzáférhetővé tételéről. Szerinte a törvénnyel számos helyen vissza lehet élni: eddig a védett övezetekben csak állagmegóvásra hivatkozva lehetett felújítást végezni, ezzel is sokan visszaéltek, de a törvény lehetőséget ad majd arra, hogy védett övezetekben bővítsék az épületeket, és emeljék a part menti épületek szintjeinek számát.

Kritikája szerint a beépíthetőséget 15 és 20 százalékkal is lehet növelni olyan területeken, amelyek korábban nem voltak beépíthetők, ezek a szabályok szerinte kikötő és kemping esetében könnyen ki is játszhatók. Felhívta a figyelmet arra is, hogy horgászati céllal a zöldterületek beépíthetősége is lehetővé válik. „Ezekről tudjuk, hogy igen tágan értelmezendő, hogy mit értünk horgászati cél alatt” – tette hozzá Molnár Zsolt. „Ezek az esetek is olyanok, amik könnyen kijátszhatók” – hívta fel a figyelmet.

A szocialista politikus néhány pozitív példát is említett a törvényben: megtiltja az állami terület értékesítését, így elejét veszi a további privatizációnak. „Jó dolog az, hogy állami és önkormányzati területeket a vízparton csak az állam és önkormányzat szerezhet meg. Jó, hogy a közstrandok kizárólagos állami és önkormányzati tulajdonba kerülhetnek. Az is jó döntés, hogy legalább kormányrendeleti szintre emelik ezeknek a kérdéseknek a szabályozását” – mondta Molnár Zsolt.

A szocialista képviselő összefoglalása szerint a javaslat nem a magyar emberek, hanem egy szűk befektetői kör érdekeit szolgálja, ezért arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza és kezdje elölről a társadalmi egyeztetést az építési törvénnyel kapcsolatban.