Molnár Zsolt szerint méltatlan pont most átalakítani a választási törvényt

HírKlikk 2023. november 30. 18:30 2023. nov. 30. 18:30

A csütörtöki rendkívüli ülésen Molnár Zsolt szocialista pártigazgató, országgyűlési képviselő is kifejtette pártja álláspontját a választási törvény módosításáról. Szerinte tartalmilag valóban lehetne arányosabb választási rendszert alkotni, az időzítést viszont méltatlannak nevezte.

Tartalmi értelemben a benyújtott javaslat alkalmas lenne a vitára, de erre jövő ősszel kellene visszatérni, és akkor kellene vitaalapnak tekinteni azt, ami a javaslatban szerepel. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, nem szabad érdemben véleményt nyilvánítani a Mi Hazánk Mozgalom által benyújtott javaslatról, hiszen az igazi kérdés nem a javaslat tartalma, hanem az, hogy ez az eljárásrend ebben a formában elfogadhatatlan. 

„Ez egy kínos erőlködés a kormánytöbbség részéről, hogy az éppen aktuális mérések szerint hogyan lehet a legnagyobb kárt okozni Budapestnek, azon belül pedig az ellenzéknek” – fogalmazott a szocialista pártigazgató. Szerinte a javaslat célja, hogy olyan zavaros helyzet álljon elő a jövő évi önkormányzati választások előtt, melyből végső soron a kormánypártok tudnak profitálni. 

Molnár Zsolt felszólalásában felhívta a figyelmet arra is, hogy 2014-ben az Alkotmánybíróság egyetlen tagján múlt, hogy a jelenleg hatályos szabályok létrejöhessenek, amelynek lényege, hogy a Fővárosi Közgyűlést lényegében a kerületi polgármesterek alkotják. A választások célja az, hogy annak eredménye a választói akaratot tükrözze vissza, ehhez pedig valóban az arányos rendszer lenne a leginkább megfelelő. 

„Ennek a javaslatnak az az olvasata, hogy a kormány játszik Budapesttel, mint macska az egérrel” – érvelt a szocialista képviselő. A fővárosiak azonban nem kérnek a kormánypárt játékából, ezért az MSZP azt kéri a kormánypárti képviselőktől, hogy egy évvel a választások előtt már ne nyúljanak bele a választási rendszerbe. 

Felszólalása végén Molnár Zsolt leszögezte, bármilyen szabályrendszerben kerül megrendezésre a jövő évi választás, „a demokratikus erők döntő győzelmet fognak aratni a fővárosban”.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom