Most adományokat gyűjtve lehet demonstrálni

HírKlikk 2020. május 1. 10:30 2020. máj. 1. 10:30

A kijárási korlátozás által tiltott csoportosulások miatt tartott furcsa demonstrációk sora folytatódik ezekben a koronavírus- és felhatalmazási törvény-sújtotta napokban, hetekben. A Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos által már kétszer is megrendezett dudálós tüntetés után most jön az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) által a munka és a munkavállalók ünnepére, május elsejére szervezett, a társadalmi összefogásra, szolidaritásra épített tartós élelmiszer- és tisztítószeradomány-gyűjtés –  szimbolikus helyszínen, a Városligetben.

„Kérünk, ha teheted, május 1-jén 11.00-12.00 óra között AUTÓZZ A VÁROSLIGET FELÉ, hozd magaddal adománycsomagodat, és add le a gyűjtőpontok valamelyikén. Az adományokat civil szervezetek önkéntesei veszik át” – szól a felhívás. A Városligetben több helyen is lesznek adománygyűjtő sátrak, ahol le lehet adni a csomagokat.

Jogilag is le vannak védve a résztvevők, hiszen, ahogy a szervező – az évek óta együttműködő szakmai és civil szervezetek, valamint ellenzéki pártok által elindított Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) – közleménye leszögezi: „a 71/2020. Kormányrendelet értelmében, a lakóhely elhagyásának jogszerű indoka ’a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy részére történő segítségnyújtás’.” És pont ezt teszik az adományozási demonstrációban résztvevők. Ma az országban ugyanis százezrek nélkülöznek, s pont nekik gyűjtenek adományokat.

„A koronavírus magyarországi megjelenése óta, a kormány ismét megbukott válságkezelésből és emberségből. Ezzel beláthatatlan károkat okozott egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Az elégtelen járványügyi kormányintézkedések tovább fokozták Magyarország már amúgy is átláthatatlan, zavaros, korrupcióval és visszaélésekkel teli viszonyait” – vallják a szervezők. 

A kieső bérek pótlására elégtelen védőhálót biztosít a kormány, ami olyan mértékű családi problémákat eredményez, amelyek egyenes következménye a küszöbön álló nemzeti tragédia. Hozzáteszik azonban, hogy ezt nem csak a veszélyhelyzet eredményezte. Nyomor már a koronavírus-járvány előtt is volt, az csupán láthatóbbá és szélesebb körűvé terebélyesedett a szükséges gazdasági döntések elmaradása miatt.

A munka ünnepén megfogalmazott jelszavuk: „kenyeret, tisztességes munkát és biztonságos munkakörülményeket követelünk minden honfitársunknak, főként azoknak, akiket a kormány végleg az út szélén hagyott!”

Arra kérik az adományokkal arra autózókat, hogy a nélkülözőkkel való együttérzésüket egy, az autóra kötött sállal, szalaggal, kendővel fejezzék ki.

Akik nem tudják személyesen elvinni az adományaikat, de segíteni akarnak, utalhatnak pénzt a következő számlaszámra: MENŐK-OTT 16200106-11624455. Az oda érkező támogatásokat élelmiszer vásárlására fordítják.

A demonstráción megszólalnak magánszemélyek, civil-és szakszervezetek, valamint pártok képviselői. A Klubrádió élő adásban számol be az eseményről.

Az ELEGY-ről

Az ELEGY létrejöttét a 2018. év végi, rabszolgatörvény elleni közös ellenzéki megmozdulások alapozták meg. Ekkor kezdtek a civil szervezetek együtt dolgozni az ellenzéki pártokkal és a szakszervezetekkel.

Tavaly a budapesti és ferencvárosi előválasztást a Civil Választási Bizottság keretei között szervezték meg, az európai parlamenti választásokon, az önkormányzati választásokon és több időközi választáson pedig független, civil szavazatszámlálókat szerveztek.

Az ellenzéki együttműködésben jelenleg a Számoljuk együtt mozgalom, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Civilek a Demokráciáért Egyesület, a Főnix Mozgalom, a Fehér szalag mozgalom, a Nyomtass Te is és a Társadalmi Kerekasztal vesz részt, kommunikációs platformjával támogatja az aHang.

Forrás: Hírklikk