Most kellenek tízmilliárdok a migráció elleni csatára?

Bánó András 2020. április 10. 19:28 2020. ápr. 10. 19:28

A magyar miniszterelnök még március 10-én – az uniós állam és kormányfők videokonferenciáján – mondta el, hogy szerinte egyértelmű kapcsolat van az illegális migráció és a koronavírus-járvány között, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik. Mindkettő a fertőzés egy-egy gócpontja. Azóta egy hónap telt el, s bár itthon továbbra is érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, tömeges bevándorlásnak már évek óta nyoma sincs. Valahogy az utóbbi hetekben nem látni a híradókban azokat a felvételeket sem, amelyek a görög-török határon készültek az Európába igyekvő illegális bevándorlók tömegéről.

Hová lettek ezek a migránsok? Már tudósítójukat, Muci Attilát sem küldi a köztévé a frontvonalba, legutóbb egy üres csarnok elől jelentkezett a magyar határhoz közeli Szabadkáról. Mindezek fényében teljesen érthetetlen, hogy Orbán Viktor – a koronavírus járvány kellős közepén – most miért tartja fontosnak, hogy 29,5 milliárdot adjon a kormány a rendkívüli migrációs nyomás kezelésére. Pont most engedélyezte a Belügyminisztériumnak, hogy a tárca 19,3 milliárd forinttal túllépje az erre biztosított keretét. Ezen kívül, a miniszterelnök felkérte Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a 2020-as költségvetés terhére gondoskodjon arról, hogy további 10,245 milliárd  többletforrás is a BM rendelkezésére álljon – a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások javára.

Mindezt akkor, amikor – ismétlem – nyomát se látni a tömeges bevándorlásnak. Mindezt akkor, amikor még mindig nincs elegendő maszk a lakosságnál, és néha még az önkormányzatoknál sem.

És mindezt akkor, amikor a részletjogszabályok megjelenésekor, éppen az derült ki, hogy a kormány a kirúgott munkavállalókon továbbra sem hajlandó pénzügyileg segíteni, és sokkal kevesebb jut majd azoknak is, akik rövidített munkaidőben dolgozhatnak csak, és korábban úgy nézett ki, hogy érdemi anyagi segítséget kaphatnak.

Ki érti ezt?