MSZP: A Fidesz szégyenbe hozza az egész magyarságot

HírKlikk 2019. szeptember 5. 08:35 2019. szept. 5. 08:35

A váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitó szentmiséje után avatták fel Kornis Gyulának, Klebelsberg Kunó váci születésű kultuszminiszterének szobrát. Az eseményen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is.

A Fidesz nem hajlandó leállni a Horthy-kultusz ápolásával és továbbra is folytatja az egykori kormányzót támogató antiszemita politikusok rehabilitálását. Most a dicstelen múltú, közoktatásért felelős egykori államtitkárnak, Kornis Gyulának emeltek szobrot – kommentálta az eseményt közleményében az MSZP.

Az ellenzéki párt szerint azzal, hogy az avatáson Rétvári Bence államtitkár is méltató beszédet tartott, egyértelművé tette, hogy az Orbán-kormány tagadhatatlanul és nyíltan közösséget vállal a Horthy-korszak időszakával. Ezek után azon már meg sem lepődtek, hogy „az a Schmidt Mária is megragadta az alkalmat az antiszemita politikus éltetésére, aki elődeihez ’méltón’ képes volt egykori lapjában listázni a Fidesz ellenségeinek bélyegzett embereket”.

„A gyűlöletpolitika terjesztésével és Horthy-kultusz ápolásával a Fidesz nemcsak a holokauszt áldozatainak az emlékét tiporja sárba, de ismét szégyenbe hozza, az egész magyarságot” – írják a szocialisták.  

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén közleményben tiltakozott a szoboravatás ellen. Mint írják, Kornis egyike volt azoknak, akik hittek abban, hogy a magyar oktatási rendszerből és a magyar élet minél több területéről el kell távolítani a zsidó származású vagy zsidó vallású embereket. Kornis antiszemitizmusa felvállalt és közismert volt. Szobrát társadalmi egyeztetés nélkül állították fel – teszik hozzá.

A közlemény szerint az ötletgazda, a döntéshozó és a kivitelező érzéketlen volt mindazon magyarokra - köztük a még velünk lévő négyezer holokauszt túlélőre és családtagjaira - akik bántónak találják ezt a gesztust. Nem ez az első eset, ezt tapasztalják.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) továbbra is a leghatározottabban tiltakozik az arra méltatlan politikusok rehabilitálása miatt. „Sajnáljuk, hogy ismét igy történt. Szomorúak vagyunk” – írják.

Forrás: Hírklikk