MSZP: az átlagos munkavállaló bére alig fedezi a megélhetési költségeket

HírKlikk 2023. november 30. 10:35 2023. nov. 30. 10:35

Új programot alkotott az MSZP, Rendszerváltást címmel. Ennek a munkával foglalkozó részét ismertette Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Az MSZP társelnöke a sajtótájékoztatója elején úgy fogalmazott, nem kellett volna adóforintokból felpumpálni a multinacionális cégeket, mert nem ők csomagoltak össze és mentek el, hanem a magyar dolgozók. Komjáthi Imre szerint az MSZP programjának célja, hogy a munkavállalók hazajöjjenek, itt maradjanak, sőt, el se menjenek. Ehhez pedig a szocialisták munkát, kenyeret tisztességes béreket és rendszerváltást látnak szükségesnek. A szocialista országgyűlési képviselő magasabb béreket, alacsonyabb adókat és adómentes minimálbért ígért.

Komjáthi Imre hosszasan sorolta, milyen igazságtalanságokat és szociális különbségeket lát az országban. Többek között azt mondta: nem igazságos, hogy aki beteg, az szegény legyen, vagy aki szegény, az beteg legyen. Nem igazságos, hogy a Fidesz-kormány kifosztja a nyugdíjasokat, nem fizeti meg a dolgozókat és az út szélén hagyja a segítségre szorulókat, miközben oligarchák hatalmaskodnak, jachtoznak, fürdenek a luxusban és tobzódik a korrupció. „Rendszerváltás kell – ehhez támogassák az MSZP-t és a programját!” – kérte a hallgatóságot.

Az MSZP programja szerint ahhoz, hogy a dolgozók kiszabaduljanak a bérrabszolgaságból, a jogaik és a munkaügyi viszonyok teljes átalakítására, vagyis ebben is rendszerváltásra van szükség. A szocialisták azt szeretnék elérni, hogy minden dolgozó ugyanazon jogokkal rendelkezzen, és ne legyen állás munkaszerződés, illetve tisztességes fizetés nélkül. Kapjanak a munkavállalók egyenlő munkáért egyenlő bért, és ne legyen különbség az azonos munkát végző férfiak és nők között, valamint az ország különböző részén dolgozók bére között. A párt szeretné, ha ágazati megállapodások születnének a szakszervezetek és a munkaadók szervezetei között, ha több lenne a kollektív szerződés. Sőt, kormányra kerülve, a multik helyett a magyar érdekképviseletekkel kötnének stratégiai megállapodásokat.

Komjáthi Imre szerint a magyar munkavállaló sokat dolgozik, keveset pihen és keveset is keres. Elmondta, hogy Magyarországon az átlagos munkavállaló bére alig fedezi a megélhetési költségeket, és a nők esetében el sem éri azokat. Szerinte mindez a Fidesz-KDNP foglalkoztatáspolitikai eszközei, elhibázott gazdaságpolitikája miatt történik, és emiatt vált hazánk sereghajtóvá az elmúlt 13 évben a térségben, szinte minden mutatóban. „Kormányon azon fogunk dolgozni, hogy megszűnjön a dolgozói szegénység, ehhez emelnénk és adómentessé tennénk a minimálbért és a garantált bérminimumot. Hiszen a legkevesebbet keresők kenyeréből már nem lehet letörni. Kezdeményezzük, hogy hazánkban is vezessük be az európai minimális bért, ami ma körülbelül 875 euró, mai árfolyamon számolva 330 ezer forintot jelentene havonta” – mondta az MSZP társelnöke, aki azt is megígérte, hogy ezzel párhuzamosan a multiknak magasabb kulcson kell majd adózni, mert szerinte a hatalmas bevételeket sokszor a dolgozók kárára teremtik meg. Komjáthi Imre szerint ma a tőke nyeresége 9 százalékon adózik (ha egyáltalán fizet adót), míg a saját munkabérükből élők 15 százalékon. Emiatt az MSZP a társasági nyereségadót is 15 százalékra emelné, de ebből csak 12 menne az állami kasszába, az afölötti részt szétosztanák a dolgozók között nyereségrészesedésként.

Annak érdekében, hogy a dolgozók biztonsága nagyobb legyen, mint a tőke haszna, az MSZP fékeket és ellensúlyokat építene a munka világába. A szocialisták társelnöke szerint a fideszes kormányban úgy táncolnak, ahogy az ázsiai nagytőke fütyül, hiszen egy módosítással megszüntetnék a munkahelyi alkalmassági vizsgálatot, ami szerinte gazemberség. „Az MSZP ezt elfogadhatatlannak tartja, hiszen a munkavállalók egészségvédelme alapvető fontosságú” – hangsúlyozta az ellenzéki képviselő. 

Az MSZP szabályozná azt is, mekkora lehet a vállalaton belül bérkülönbség, hogy útját állják az irreálisan magas vezetői fizetéseknek. A vállalatvezetők bónusza sem haladhatná meg az alapbérük 20 százalékát, és a minimálbér tízszeresét meghaladó vezetői fizetés afeletti része nem lenne levonható költségként a vállalat adóalapjából.

A szocialisták ugyancsak kezdeményeznék a közalkalmazottaknál a jelenlegi, egységes illetménytábla felváltását ágazati, szakmai bértáblákra, amelyek díjaznák az adott területet, és ösztönöznék a magasabb teljesítményt.

Az MSZP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a jóléti társadalom a skandináv modellel megvalósítható lenne Magyarországon is, amelyben a magas bérek, a kiemelkedő szintű közszolgáltatások biztosítják a jólétet. Hozzátette, hogy a pártja által javasolt programra és intézkedésekre lenne pénz. „Haza kell hozni az uniós forrásokat, valamint felszámolni a magántőke-alapokat. Ezáltal több ezer milliárd forint lenne fordítható a jóléti társadalom megteremtésére” – hangsúlyozta Komjáthi Imre, aki szerint egy társadalom, egy nemzet összekötő ereje a szolidaritás. 

A szocialisták társelnöke szerint aki le akarja váltani a Fideszt, annak az MSZP jelenti a megoldást, hiszen az MSZP nem az ellenzéki civakodással van elfoglalva, hanem megalkotta azt a programot, amely megoldást jelenthet az emberek gondjaira. „Ahogy Horn Gyula megfogalmazta, olyan országot kell teremtenünk, ahol nem csak megszületni és meghalni lehet, de élni is érdemes” – zárta gondolatait.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom