MSZP: azonnal adja oda a 40 milliárdot a Velencei tó megmentésére a kormány!

HírKlikk 2021. augusztus 3. 17:23 2021. aug. 3. 17:23

Egy ország nézi elképedve, hogyan válik sivatagos haltemetővé a Velencei tó, hagyják megsemmisülni a környék egész élővilágát, illetve több tízezer ember megélhetését a helyi turizmusból.

Döbbenetesen pofátlan, hogy a kormány hagyja tönkremenni Magyarország egyik legnagyobb nemzeti kincsét, és szégyentelenül mondja az adójukat befizetett emberek szemébe, hogy 40 milliárdot sem ad a Velencei tó megmentésére: ezt ki kell kényszeríteni – mondta el online sajtótájékoztatóján Bihal Dávid, az MSZP elnökségi tagja és Eötvös Pál, Gárdony MSZP-s önkormányzati képviselője kedd délután egyenesen a kiszáradó Velencei tó medréből bejelentkezve.

„A kormánynak volt képe azt mondani, hogy nincs 40 milliárd forint a büdzsében arra, hogy megvédje nemzeti kincsünket, a Velencei tavat” – emlékeztetett Bihal Dávid. A kormány prioritásait illusztrálandó megjegyezte, csak a kormányfő-helyettes egyszeri vadászati hobbikiállítása került eddig kétszer annyiba, mint a szükséges intézkedés hazánk e hatalmas nemzeti kincsének megmentésére.

„A vadászkiállításnak körülbelül a feléből meg lehetne menteni a Velencei tavat, amely országunk második legnagyobb édesvízi tava. Ez a tó a nemzeté, mindannyiunké, és több százezer magyar embernek nyújt alkalmat arra, hogy itt pihenjen. De ne feledkezzünk meg arról a több tízezer emberről sem, aki ebből él: a Velencei tavi turizmusból” – hívta fel a figyelmet.

„Arra szeretnénk kérni a kormányt, hogy ne csak a Pegasuson keresztül hallja meg a magyar ellenzéki politikusok és újságírók szavát, hanem innen, közvetlen közelről, közvetlenül hallják meg, amit a magyar emberek üzennek nekik, hogy igenis védjék meg a Velencei tavat, mert tűrhetetlen és várlázító, ami itt történik” – szólított fel.

„Ha esetleg azt mondanák, hogy a büdzsében nincs erre forrás, az MSZP parlamenti frakciója bármikor segít, hogy megtalálják az erre elegendő forrást” – ígérte a párt elnökségi tagja.

Minimum fél méter hiányzik a Velencei tó vizéből, mondta el Eötvös Pál. Jelezte, itt már egy két éves elhanyagolt folyamatról van szó, ami a halpusztulásokból is látszott, és amely folyamat katasztrofális hatással lehet a világhírű helyi madár-rezervátumra is.

„Nem tudni, milyen szakértői anyagok alapján, de a kormány bejelentette, hogy 40 milliárd forintból megoldható lenne a Velencei tó gyors vízpótlása. Higgyünk a híreknek, higgyünk a tájékoztatásnak, (…) és akkor arra kérjük a kormányt, hogy oldja meg, mert ha minden másra vannak 10, 20, 50 milliárd forint elkölteni való adó-fizetett forintok, akkor ennek is kell, hogy legyen megoldása” – hangsúlyozta Gárdony MSZP-s önkormányzati képviselője.

Kiemelte, mindez egyrészt azért nagyon fontos, mert nagyon sok ember jár a tóhoz pihenni és nyaralni, másrészt pedig a Velencei tó környékén élők javarészt ebből élnek, ami nem is csak a helyi vállalkozóknak jelent nagy bevételt, hanem az érintett önkormányzatoknak is.

Éppen ezért reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatok – fideszes, független és ellenzéki vezetésűek egyaránt – a „sarkukra állnak” az ügyben. „Egy a célunk, hogy a Velencei tó vízkészletét visszahozzuk legalább a minimum szintre, és megtartsuk a vendégeket, a nyaralókat és az ide látogatókat, és megtartsuk azokat, akik gyakorlatilag eltartják a Velencei tavat!” – hangsúlyozta Eötvös.

„A leghatározottabban arra szeretnénk kérni a magyar kormányt, hogyha már a vadászati kiállításra van pénz, akkor igenis legyen pénz a Velencei tó megvédésére, mert ha nem ad, akkor a következő időszakban itt már nem vadászati kiállítás lesz, hanem vadász emlékkiállítás” – követelte végezetül Bihal Dávid.