MSZP: bérlakásokat kell építeni!

HírKlikk 2021. július 20. 12:24 2021. júl. 20. 12:24

Bérlakásokat kell építeni, és ebben az államnak jelentős szerepet kell vállalnia – mondta Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatón, kedden.

„Nem tízet, nem százat: ezerszám kell bérlakásokat építeni! Ebben az államnak kell jelentős szerepet vállalni” – mondta Hiszékeny, hozzátéve: ezeknek jó minőségű lakásoknak kell lenniük, korszerű épületekben.

Mint mondta, „egészen biztos” abban, hogy ha a 2022-es választások után Karácsony Gergely alakíthat új kormányt, „jelentős változások lesznek”; az első lépés az lehet, hogy az emberek valós problémáival kezdenek el foglalkozni. Ilyen a lakhatás kérdése is.

A szocialisták olyan megoldást kerestek, amely a lakhatási gondokat megoldja, de az embereket nem adósítja el és nem köti röghöz – emelte ki a képviselő.

Kifejtette: az elmúlt tíz évben a Fidesz-kormány CSOK-os intézkedései emberek tízezreinek nem jelentettek valós megoldást, viszont rengetegen adósodtak el miattuk.

„Mi nem eladósítani szeretnénk az embereket! Nem követeljük meg tőlük, hogy vállalkozzanak arra, hogy ők maguk építsenek lakást” – hangsúlyozta, hozzáfűzve: nagyon sokan vannak, akik nem kívánnak tulajdont szerezni, „egyszerűen lakni szeretnének”.

Kiemelte: nem szeretnének senkit röghöz kötni – márpedig, ha valaki 40-50 milliós hitellel vásárol egy lakást, az már nem nagyon tud onnan elmozdulni.

Azt mondta: a kormányzati bérlakás-építésnél nagyon fontos szempont a fenntarthatóság: olyan épületeket kell építeni, amelyeknek a rezsiköltsége alacsony, mert minőségi anyagokból, korszerűen épülnek meg.

Mint mondta, Budapest XIII. kerületének korábbi alpolgármestereként van tapasztalata ebben: az országban egyedüliként ez az önkormányzat vállalta, hogy saját forrásából folyamatosan bérlakásokat épít. Mára több száz bérlakás épült így meg.

De a szocialisták új lehetőségeket keresnek a meglévő épületekre is, amelyek jelentős része felújításra szorul.

„Ezt a felújítást kell tudni támogatni az államnak!” – mondta Hiszékeny, hozzátéve: ezt a támogatást célszerű pályázati formában biztosítani a lakosság számára, például szigeteléshez vagy a fűtési mód megválasztásához.

Mint mondta, korábban már lett volna erre lehetőség: európai uniós forrásokhoz tudtunk volna jutni e célra, „de a jelenleg kormányon lévők ezt az összeget nem a lakosság számára biztosították, hanem különböző állami intézményeket újítottak fel abból a pénzből”.

A szocialisták ezt a lakosság számára biztosítanák – hangsúlyozta.

A lakhatás kérdése az emberek jelentős részének súlyos és napi problémát jelent, ezzel foglalkozni kell. Korábban alpolgármesterként a hozzá fordulók 70 százaléka ilyen problémával kereste meg, de országgyűlési képviselőként is azt érzékeli: ez elemi igény – mondta Hiszékeny, aki idén az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum támogatásával indul újra az ellenzéki előválasztáson.

„Röviden összefoglalva, a Karácsony Gergely vezette új kormány ezerszám épít majd új bérlakásokat, és a meglévő lakások korszerűsítésére különböző pályázati forrásokat fog fordítani” – zárta sajtótájékoztatóját.

Forrás: Hírklikk