MSZP: csökkentsék az alacsony jövedelmek adóját!

HírKlikk 2021. április 23. 12:36 2021. ápr. 23. 12:36

Érdemi segítséget jelenthet az adómentes minimálbér és az alacsony fizetések adójának csökkentése az alulfizetett szociális dolgozóknak, akik egyre nehezebben tudják biztosítani a megélhetésüket - jelentette ki az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke pénteken.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, az MSZP törvényjavaslatban kezdeményezte: 15 százalékos adójóváírás révén legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen az alacsony fizetések adója.

Hozzátette: javaslatukkal jól járnának a szociális ágazat dolgozói, az ezen a területen munkát vállalók 55 százaléka ugyanis havonta 141 ezer és 200 ezer forint nettó fizetést visz haza.

Elmondta, az MSZP javaslata szerint a nettó minimálbér 25 110 forinttal emelkedne, és a 145 ezer forintos nettó kereset is mintegy 17 ezer forinttal nőne.

Az ellenzéki politikus a szakemberhiány miatt tartja égetően szükségesnek a fizetések emelését, mivel szerinte a nem megfelelő számú utánpótlás legfőbb oka a megalázóan alacsony fizetés.

Korózs Lajos felszólította a Fideszt, adjon egyszeri ötszázezer forintos plusz juttatást a szociális ágazat dolgozóinak is az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményükért.

Arra is felszólította a kormányt, tegye lehetővé, hogy a szociális ágazat valamennyi dolgozója élhessen a koronavírus elleni oltás lehetőségével.

Közölte, ha a Fidesz most nem hajlandó adómentessé tenni a minimálbért, akkor ellenzéki győzelem esetén jövőre azzá teszik, és olyan béremelést biztosítanak a szociális ágazatban, amely lehetővé teszi a tisztességes megélhetést.

Jelezte, a szociális ágazathoz kapcsolódó szakokra jelentkezőknek bevezetnek egy olyan ösztöndíjprogramot is, amellyel enyhíteni lehet a szakemberhiányt.

Forrás: MTI