MSZP: Kásler alkalmatlan, ezért bábáskodik mellette még két miniszter az egészségügy felett

HírKlikk 2020. augusztus 19. 14:09 2020. aug. 19. 14:09

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő szerdán, az emberi erőforrások miniszterét alkalmatlannak nevezte, amit szerinte az bizonyít, hogy Kásler Miklós mellett még két miniszter – Pintér Sándor, a belügyi és Palkovics László, az innovációs tárca vezetője – „bábáskodik" az egészségügy felett.

A politikus a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy állítson fel önálló egészségügyi tárcát, és nevezzen ki felelős minisztert annak élére.

Megismételte múlt heti felszólítását, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az egészségügy átalakításáról szóló tervet, amelyet egy nemzetközi elemző cégtől rendelt Pintér Sándor.

Kásler Miklós alkalmatlanságát tükrözi az is, hogy az egészségügy átalakítására készített tanulmányt a belügyminiszter rendelete meg – tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó szerint, évről-évre egyre súlyosabb a helyzet az egészségügyben, mára körülbelül egymillió ember nem jut hozzá az alapellátáshoz a háziorvosok hiánya miatt

A nem megfelelő egészségügyi ellátás miatt, évente körülbelül 30-35 ezer ember hal meg – fogalmazott.

Azt is mondta: egy múlt héten publikált felmérés szerint, az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon halnak meg a legtöbben olyan betegségben, amely megelőzhető lett volna.

Feltette a kérdést, hogy a három miniszter közül ki vállalja a felelősséget ezért.

Tavasszal, a koronavírus-járványra hivatkozva, szinte elérhetetlenné váltak az egészségügyi szolgáltatások Magyarországon, és a helyzet azóta sem változott – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó.

Elmondása szerint, az elmúlt hetekben számos településen tapasztalták, hogy a betegek „megalázó és méltatlan körülmények között" várakoznak az intézmények előtt a nagy hőségben.

Sokszor telefonon sem lehet napokig elérni a rendelőket, és az időpontkérésre is időpontot kell kérni" – mondta.

Felidézte: ellenzéki politikusok kezdeményezték egy bizottság felállítását, amely megvizsgálná a kórházkiürítések és ágyfelszabadítások szükségességét és hatását, a védőfelszerelések és lélegeztetőgépek beszerzésének körülményeit, valamint a kormány döntéseit, amelyeket a járványügyi veszélyhelyzet idején hozott.

A kormány hónapok óta nem tesz semmit a bizottság felállítása ügyében, „Orbán Viktor és miniszterei nem hajlandók szembenézni a valósággal és választ adni a kérdéseinkre" – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

Forrás: MTI