MSZP: mielőbb helyre kell állítani az egészségügyi rendszer finanszírozását

HírKlikk 2024. április 12. 10:25 2024. ápr. 12. 10:25

A kórházak adóssága eddig is rekordot döntött, de 30 nap alatt még további harminc milliárd forinttal nőttek a kórházak kifizetetlen számlái. A kórházi tartozás március végére elérhette a 110 milliárd forintot. A Magyar Szocialista Párt az egészségügy finanszírozásának mielőbbi rendbetételét szorgalmazza.

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője, aki maga is gyakorló orvos, közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az állami egészségügyi rendszer súlyosan alulfinanszírozott. Ez az alulfinanszírozottság pedig a rendszer és az ellátás akadozását, minőségromlást, valamint a várólisták fokozatos növekedését is magával hozhatja.

Az Eurostat korábbi adatai szerint az unióban az egészségügyre fordított összeg, a költségvetésből 7,7 százalék, azonban Magyarországon ez az adat csupán 4,4 százalék, amivel hazánk a lista legutolsó helyén áll. 

Március végén a Magyar Államkincstár (MÁK) azt közölte, hogy az idei év első két hónapjában a hazai kórházak adóssága már 88,4 milliárd forint volt. Ehhez jött még hozzá a négy modellváltó orvosegyetem tartozása, ami február végén újabb 18,7 milliárd forint volt.

A kórházak tartozása miatt a három legnagyobb orvostechnikai beszállító cég az Állami Számvevőszékhez fordult, mert úgy tapasztalták, már a tartozás után felhalmozódó kamatokat sem fizetik ki az intézmények. A beszállítók szerint legalább egy évtizedes ez a probléma.

Dr. Szelényi Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány korábban egy 90 milliárd forint nagyságrendű konszolidációt is bejelentett, de ez máig nem valósult meg. A szocialisták szerint a jól működő államilag finanszírozott ellátás mindenki számára elérhető kell, hogy legyen.

Az MSZP az egészségügy finanszírozásának mielőbbi rendbetételét szorgalmazza, a GDP-arányos egészségügyi kiadásokat a jelenlegi 4,4 százalékról 7 százalékra kell emelni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom