MSZP: nem készült fel a kormány a koronavírus második hullámára

HírKlikk 2020. szeptember 22. 06:31 2020. szept. 22. 06:31

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában, hogy az ország és a kormány nem készült fel a koronavírus-járvány második hullámára.

Személyes példájára, egy hozzátartozója esetére hivatkozott, aki magántesztre szorult, így nem tudni, mikor ért volna ki hozzá a mentő, de a hatóságok a pozitív eredmény megszületése után három nappal keresték csak meg őt, és újabb egy napba telt, mire megkapta a karantén-határozatot.

Az ellenzéki politikus hozzátette: tud olyan esetről, amikor a hívás után négy nappal ment ki a mentő tesztet végezni, holott a magyar kormánynak lett volna nyáron ideje megerősíteni a járványügyi szervezetet, hogy ne egy maréknyi embernek jusson ekkora feladat.

Arról beszélt: a védekezésben résztvevők „meggebednek", miközben az idén már háromszáz 40 évnél fiatalabb orvos került ki a hazai ellátórendszerből.

Tessék a dolgokat végezni, ne csak mellébeszélni – szólította fel a kormányoldalt a szocialista párti politikus.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: az operatív törzs minden nap tájékoztat valamennyi aktuális kérdésről, az Egészségügyi Világszervezet szerint pedig elég – a WHO által előírtnál háromszor több – koronavírus-tesztet végez el Magyarország.

Hozzátette, nyáron 550 milliárd forint többletforrást biztosítottak az egészségügy felkészülésére, ez a más területekre juttatott összegekkel 600 milliárd feletti érték.

Magyarország szerencsére az eredményesebben védekező országok közé tartozik – jelentette ki a százezer lakosra vetített halálozási ráta alapján, hozzátéve, ez a mutató töredéke sok, nálunk jobb anyagi helyzetben lévő országénak.

Megemlítette: a kormány arra törekedett, hogy mindenki, akinek tünete van vagy szoros kapcsolatba került fertőzöttel, ingyen kaphassa meg a tesztet. Teszik ezt annak érdekében, hogy elejét lehessen venni a fertőzéseknek.

Sajnáljuk, hogy az ellenzékre tavasszal sem számíthattunk és ősszel sem számíthatunk – tette hozzá.

Forrás: MTI