MSZP: politikai változás kell a CEU és az SZFE ügyének megoldásához

HírKlikk 2020. október 6. 20:00 2020. okt. 6. 20:00

Rövid távon nem látja a megoldását a CEU, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének az Országgyűlés szocialista alelnöke, aki szerint politikai változásra van szükség, hogy ezek a kérdések megoldódjanak.

A volt oktatási miniszter az ítélet nyomán nem vár változást, szerinte a magyar kormány ki fog tartani álláspontja mellett.

Hangsúlyozta, a kormány nem szakmai, hanem politikai kérdésként tekint a CEU ügyére, amelynek nem a teljesítményével volt probléma, hanem azzal, hogy Soros György alapította.

Hiller István szerint, a lex CEU az oktatás és a kutatás szabadságát csorbította.

Kifejtette: az egész világon elfogadják, hogy az oktatási intézmények autonómiája, a belső közösség szabadsága, az oktatás, a tudomány, az innováció szabadsága előfeltétele a jó teljesítménynek.

Úgy fogalmazott, „az elmúlt hétszáz évben csak nem lehetett mindenki tökkelütött". Csak nem történhetett, hogy hétszáz éve mindenki tévedett Padovától Bolognán át a Sorbonne-ig, Oxfordig, Cambridge-ig, vagy éppen Heidelbergig, most viszont hétszáz év után, a magyar kormány rájött, mi a helyes út – mondta.

Az ellenzéki politikus úgy látta, rövid távon, a következő egy-másfél évben a CEU és az SZFE ügyének nincs megoldása, politikai változás kell, hogy ezek az ügyek – szakmai megalapozottsággal – lekerülhessenek a napirendről.

Forrás: MTI