Munkaerőhiány miatt sokat csúszik az új társasházak átadása

HírKlikk 2019. augusztus 20. 20:04 2019. aug. 20. 20:04

A projektek kevesebb, mint felében (43%) sikerül a tervezett határidőre elkészíteni az értékesítési céllal épített társasházakat, ugyanennyi beruházásnál 3-12 hónapot csúszik az átadás, 14 százalékban viszont egy évnél is többet kell várniuk a vásárlóknak, de olyan projekt is akad, amelynél 3 évnél többet csúszik az átadás.

A Budapesti Lakáspiaci Riport elkészítéséhez 335 budapesti projektet vizsgáltak meg, annak adatai alapján azt nézte meg a portfolio.hu, hogy a Budapesten értékesítési céllal épített projektek átlagosan hány negyedévet csúsznak és van-e összefüggés a csúszás mértéke és a projekt nagysága között. 

A projektek kevesebb, mint felében sikerül csak a tervezett határidőre elkészíteni a munkálatokat, vagyis a vásárlók többségének valamekkora késésre biztosan számítaniuk kell. Ebben az esetben sem mindegy azonban, hogy pár hétről, néhány hónapról, vagy akár évekről van szó. 

A számok azt mutatják, nincs összefüggés a csúszás mértéke és a projekt mérete között, azaz szó sincs arról, hogy a tőkeerős befektetők gigaberuházásai a biztos találatok. Említenek példaként olyan 200 lakásos társasházat, amelyet több mint két éves késéssel adtak át.

A leendő vásárlók vásárlás előtt nézzenek utána a befektetőnek, alaposan gondolják át, milyen fizetési konstrukcióba mennek bele, továbbá nagyon fontos, hogy a szerződés apróbetűs részeit is olvassák át. Ezzel meg lehet előzni az olyan meglepetéseket, mint például az a kitétel, amely szerint a a közműbekötések költsége a vevőt terheli.