Munkaügyi pert indít az SZFE-ről kirúgott tanár

HírKlikk 2021. február 12. 21:00 2021. feb. 12. 21:00

Faur Anna épp azelőtt kapott értesítést a szerződése indoklás nélküli megszüntetéséről, hogy Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta, senkit nem fognak kirúgni a Színház- és Filmművészeti Egyetemről.

Faur Anna munkaügyi pert indít a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen, a szerződésének felbontása miatt – jelentette be az egyetem volt oktatóját képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a 444-en.

Faur 2017 óta dolgozott az egyetemen kutatói státuszban, egyebek közt az új tananyag alapjait dolgozta ki. A megbeszélés szerint a kutatása lezárulta után oktatóként alkalmazták volna. Gyerekei születése után, 2020 februárjától gyeden volt, majd szeptemberben az egyetem új vezetésétől már egy olyan szerződést kapott, amelyben három hónapos próbaidő szerepelt, „mintha nem is dolgoztam volna korábban évekig az egyetemen”.

A következőkről így számol be:

„Néhány nappal a három hónap lejárta előtt, 2020. november 30-án hozott a postás egy ajánlott levelet, amiben egy számomra ismeretlen ember indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondta a munkaviszonyomat az egyetemmel. Mai napig nem kaptam választ arra, hogy miért kellett engem igazából kirúgni – se a felmondás előtt, se azóta nem keresett senki az egyetem számos, újonnan kinevezett vezetője közül.”

Faur az indokokról azt gondolja: „egyrészt látványos volt a jelenlétem az ellenállásban, ami nyilván nem tetszhetett nekik. Másrészt azt is gondolom, hogy a kirúgásommal a többieket akarták megfélemlíteni és elhallgattatni.”

Forrás: 444.hu