Nagy a kockázata, hogy a Nyugat belefárad Ukrajna támogatásába

HírKlikk 2023. november 6. 17:00 2023. nov. 6. 17:00

A közel-keleti káosz közepette Ukrajna háborúja elfelejtetté válik, pedig nem szabad megfeledkezni róla – figyelmeztetett szerkesztőségi cikkében a Telegraph.

Amint Volodimir Zelenszkij elnök is mondta, az izraeli konfliktus eltereli a figyelmet Oroszországról, arról, hogy Moszkva folytatja Ukrajna bombázását, és éppen ez volt a Kreml célja attól kezdve, hogy nyilvánvalóvá vált: nem lesz gyors győzelem. Állóháború alakult ki, amelyet Moszkva sokkal tovább bír, mint Ukrajna, hacsak a NATO nem folytatja a fegyverszállításokat – írja a brit konzervatív lap. 

A Nyugat figyelme azonban másfelé fordult. Kijev súlyosan aggódik, Moszkva pedig igencsak reménykedik, hogy a Nyugat belefárad a zsákutcába jutott konfliktusba –- és ez már meg is kezdődött a Hamász támadása előtt. A NATO tagállamok körében mindig is megvolt a kockázat, hogy minden ígéretük ellenére, belefáradnak Ukrajna támogatásába, Amerikában pedig – amely Kijev legfőbb támogatója –, a republikánusok szkeptikusan állnak az elkötelezettség fenntartásához. 

Márpedig Ukrajna nehézségek elé kerül tavasszal, ha akadozik a folyamatos fegyverellátás. Tavaszra ugyanis az oroszok újra felfegyverkeznek, és új katonákat hívnak be a sok ezer elesett helyére. Ukrajnának F-16-os vadászgépeket ígértek az orosz légi fölény ellen, de még semmi jele a szállításnak, és a pilótákat ki is kell képezni. Sürgős szükség van a jobb légvédelemre is az ukrán városok és infrastruktúra elleni büntetlen orosz támadások megfékezésére.

Bármilyen szörnyűek is a közel-keleti történések, a világnak nem szabad szem elől tévesztenie Ukrajnát, és feltétlenül tovább kell támogatnia az orosz agresszió elleni harcában. Az izraeli konfliktust a terrorista Hamász megsemmisítésére kell korlátozni, és nem szabad megengedni, hogy szélesebb háborúvá alakuljon, amely még mélyebb mocsárba vinné a NATO-államokat. Mindez egyébként érvényes Izraelre is, amelynek az október 7-i támadás után egységes támogatást ígértek, de amelyet most még Washington is arra igyekszik rábeszélni, hogy humanitárius okokból állítsa le akcióit. Innentől már nincs messze, hogy Ukrajnára megpróbáljanak nyomást gyakorolni egy tárgyalásos rendezés érdekében, márpedig ebből csak Putyin és a többi autokrata húzhat hasznot – figyelmeztetett a lap.  

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom