Nagy bajt érzékel a Fidesz, ezért igyekszik elhitetni néppártos kapcsolatát

NVZS 2024. augusztus 10. 07:00 2024. aug. 10. 07:00

A Fidesz látja, hogy nagyon nagy a baj: az Európai Parlament legerősebb pártcsoportjának nemhogy már nem tagja, de még kapcsolata sincs vele, miközben egy másik magyar pártot, Magyar Péter Tisza pártját felvették tagjaik közé – ezért valahogyan sugallni akarják, hogy ők is játszanak. Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint ennek fényében kell értelmezni és értékelni Frank Spenglernek, a CDU pártalapítvány korábbi budapesti vezetőjének a nyilatkozatát, miszerint a Fidesznek továbbra is van kapcsolata az Európai Néppárttal. Szent-Iványi szerint mindent elárul az, hogy Spengler jelenleg az MCC Magyar-Német Intézet tanácsadója, így félrevezető, amit mond.

A Fidesznek megvolt az oka a távozásra (az Európai Néppártból – a szerk.), de jó demokrataként még így is fontos feladatunk, hogy fenntartsuk a párbeszédet a magyar párttal. Meggyőződésem, hogy folyik a dialógus. Mindkét pártban vannak, akik ma is beszélnek egymással, még akkor is, ha a képviselőink már nem ülnek egy frakcióban az Európai Parlamentben...Ha nem is formális, pártközi szinten, de informális csatornákon máig fennmaradt a kapcsolat, a kommunikáció a Fidesz és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), valamint az Európai Néppárt között” – fejtegette a Szabad Európának adott interjújában Frank Spengler, aki nyolc évig vezette a Konrad-Adenauer-Stiftung  magyarországi képviseletét, s aki jelenleg az MCC Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért tanácsadója. Árulkodóak voltak a szavai, amikor arról beszélt, hogy a Fidesz kilépett az EPP-ből, mondván, „megvolt az oka a távozásra”.  

Mit jelez – már ha igaz – az, amit a CDU-hoz közelálló, a Kereszténydemokrata Unió alapítványában negyven évig dolgozó Frank Spengler állít a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolattartásáról? Ugyanis Orbán vezényletével a belföldi propagandában az egyik fő mumusnak kiáltották ki az EPP-t és annak korábbi, majd jelenlegi vezetőjét (például az orbáni vádat, miszerint a „belzebubi szerepet játszó” Weber „régi ellensége, ellenfele, rosszakarója Magyarországnak”). Ehhez képest reális-e, hogy a színfalak mögött továbbra is fennmaradt a párbeszéd? Szent-Iványi Istvánt kérdeztük.

Az interjúban nem arról van szó, hogy komoly kapcsolatot tartana fenn egymással Orbán Viktor pártja és annak korábbi pártcsaládja, az Európai Néppárt, amely nemcsak nagy kritikusa a regnáló magyar kormánynak, de befogadta a Tisza pártot is – húzta alá a külpolitikai szakértő. Frank Spengler pedig erősen Fidesz-szimpatizáns, ami egész eddigi tevékenységéből is leszűrhető, s abból is, hogy amikor a Fidesznek már nem volt semmilyen kapcsolata az Európai Néppárttal, ő még mindig abban a hitben élt, hogy vissza lehet édesgetni Orbánt az EPP-be. 

Az persze más kérdés, hogy amikor összefutnak egy-egy konferencián, rendezvényen, akkor egyes fideszes képviselők bizonyára informális beszélgetéseket folytatnak egyes néppárti képviselőkkel – magyarázta, leszögezve: ez azonban nem tekinthető hivatalos kapcsolatnak, pusztán annyit jelent, hogy egyes tagok között fennmaradt a beszélő viszony. Ám egészében a pártok, s még inkább a Néppárt és a Fidesz között jóval kevésbé valószínű a kapcsolattartás – szögezte le. „A Néppárt jelenlegi vezetője, Weber elutasító a Fidesszel, azt is hallani, hogy újabb és újabb szigorításokat követel a Fidesszel szemben, amit egyrészt árulónak, s mellette versenytársnak is tekint” – mondta. De korábban sem volt másként – folytatta, felelevenítve, hogy többször is beszélt az EPP akkori vezetőjével, Donald Tuskkal – aki ma már lengyel miniszterelnök –, s az alapján is teljesen kizártnak tartja, hogy bármiféle kapcsolat lenne Orbán és a Néppárt, illetve a Fidesz és a Néppárt között.

Egyáltalán, mennyire lehet hinni a nyilatkozónak, hiszen ő végtére is a kormányközeli, általa pénzelt MCC Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért tanácsadója? – kérdeztük. „Ez mindent elárul” – mondott sommás véleményt Szent-Iványi. Frank Spengler most már fizetési listán van, de már korábban is tudni lehetett, hogy ő egy Fidesz-párti figura, „egy elfogult forrás, s félrevezető, amit mond” – mutatott rá. Ő volt az, aki meg akarta gátolni, hogy más magyar pártok, politikusok közelebb kerüljenek a CDU-hoz és az EPP-hez – fejtegette, s mint visszaemlékezett: „akár Márki-Zay Péter esetében is érzékelhető volt az elutasító magatartása”. Az már más kérdés – s nagyon is elképzelhető és normális dolog is –, hogy például Pröhle Gergely és a CDU-sok, vagy Navracsics Tibor és a néppárti politikusok között fennmaradtak az emberi kapcsolatok. 

Mindennek alapján a külpolitikai szakértő a következő véleményt fogalmazta meg: a Fidesz látja, hogy nagyon nagy a baj. Az Európai Parlament legerősebb pártcsoportjának nemhogy már nem tagja, de még kapcsolata sincs vele, miközben egy másik magyar pártot, Magyar Péter Tisza Pártját felvették tagjaik közé – ezért Orbánék valahogyan azt próbálják sugallni, hogy ők is játszanak ezen a pályán.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom