Nagyköveteknek tartott ideológiai eligazítást Rogán Antal

HírKlikk 2021. szeptember 21. 08:54 2021. szept. 21. 08:54

Különös előadást tartott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az augusztus végi nagyköveti értekezleten – tudta meg több egymástól független forrásból a Népszava.

A lap szerint a magyar diplomaták évente kétszer gyűlnek össze a Külgazdasági-, és Külügyminisztériumban, hogy eszmét cseréljenek és meghallgassák a kormány illetékes tagjainak, valamint szakértők előadását a legaktuálisabb nemzetközi politikai kérdésekről, és arról, miként befolyásolja ez a magyar diplomácia mozgásterét. Legutóbb augusztus 23-án tartottak ilyen értekezletet, amelyen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt a díszvendég, aki egy protokolláris beszédet mondott.

A magyar kormány több tagja szintén az előadók között volt, majd egyszer csak Rogán Antal állt fel a pódiumra és a Fidesz 2022-es választási esélyeiről kezdett el beszélni.

– Olyan eligazítást tartott, mintha a Fidesz kampányszervezőinek beszélt volna. Szóba került, hogy meddig tart a választók memóriája, hogy mit kell majd nekik a kampányban sulykolni; hogy bárki is lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, mindenkire úgymond rákészültek – mondta a lap egyik forrása.

Más forrás szerint Rogán Antal a „hazai és a nemzetközi baloldalról” is beszélt negatív színezetben, azt sugallva a hallgatóságnak, hogy ezzel szemben nekik is meg kell védeniük Magyarországot.

Egy harmadik informátor azt mondta, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője – és a Fidesz-kampányok egyik fontos szervezője – viszont elismerte, hogy szoros eredményt hozhatnak a 2022-es választások, de optimistán várják a tavaszt, mert a gazdasági növekedés jelentősen meghaladja a négy-, de akár a nyolc évvel ezelőttit is.

– Ez az előadás példátlan volt, ilyen nagyköveti értekezleten még nem hangzott el – mondta a Népszavának egy diplomata. Egy kormánytag ugyanakkor úgy kommentálta Rogán Antal előadását: „ma már a nemzetközi politika is annyira polarizálódott, hogy egy nagykövet sem tudja megúszni, hogy időnként ne ideológiai alapon cselekedjen, elvárt a kormányhoz való lojalitás ilyen téren is. Akinek ez nem tetszik, az ne legyen ma diplomata. Ez már nem az a kor, amikor eltartott ujjal lehet szép cikkeket írni világlapokba és vacsorákon eszmét cserélni, bele kell állni a politikai küzdelmekbe is”.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztálya nem válaszolt a lap kérdéseire. Mesterházy Attila, a parlament külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke viszont a testület múlt heti ülésén rákérdezett az értekezleten történtekre Vargha Tamásnál, a minisztérium államtitkáránál, aki nem tagadta, hogy Rogán ott volt. Azt azonban sem cáfolni sem megerősíteni nem akarta, hogy ilyen tartalmú előadást tartott.

Forrás: Népszava