Nagyon ijesztő a kormány 2021-es költségvetési terve

HírKlikk 2020. augusztus 2. 08:19 2020. aug. 2. 08:19

A korábbi éveknél lényegesen nagyobb bizonytalanság övezi 2021-et. Ennek ellenére, a kormány nagyon mérsékelt költségvetési tartalékokkal készül a következő évre, és az utolsó pillanatban ezt még jól meg is vágta, mert másból már nem tudott osztogatni.

Már a 2021-es költségvetés benyújtásakor, majd annak elfogadásakor is feltűnt, hogy túl alacsony fiskális tartalékkal vág neki a következő évnek a kormány. A Portfolio szerint, ez azért nagy baj, mert a koronavírus-válság rendkívüli bizonytalansági tényező, főleg, ha lesz második hullám. A kormánynak ezért érdemben növelnie kellett volna a költségvetés tartalékait a korábbi évekhez képest,

Ezzel szemben az történt – mint az MNB 2021-es költségvetésről szóló elemzéséből kiderült –, hogy a jövő évi tartalék mértéke nemcsak az idei rekordtól marad el, hanem a 2019-es büdzsében található puffer mértékétől is. 

A jegybank anyaga részletezi, hogy 2021-ben a költségvetés központi tartalékainak összege 210 milliárd forint, azaz a GDP 0,4 százaléka lesz a tervek szerint. 

Eredetileg a kormány nem 210 milliárd forintos tartalékkal tervezte meg a jövő évet, hanem 270 milliárd forinttal. A kormány (illetve a parlament megfelelő bizottsága, de a kormány támogatásával) ugyanis a költségvetési törvényjavaslat zárószavazása előtti utolsó pillanatban elvonta a tartalékok egyötödét. 

Pedig egyes elemzők már az eredeti, 270 milliárd forintos költségvetési tartalék relatíve alacsonynak mondható összegét is a jövő évi büdzsé egyik legnagyobb kockázatának minősítették. 

Forrás: Portfolio