Nagyon lemaradtunk az átlagbérekben és az egészségügyi ellátásokban

HírKlikk 2020. augusztus 12. 09:44 2020. aug. 12. 09:44

Magyarország versenyképességi mutatója 19. abban a tavalyi évet összefoglaló uniós rangsorban, amelyben még Nagy-Britannia adatai is szerepelnek.

A 168ora.hu számol be arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az évente egyszer, tavasszal megjelenő szokásos versenyképességi jelentését a koronavírus-járvány miatt, július végére halasztotta.

Összesítésben a 19. helyet érte el hazánk.

A jelentés kiemeli, hogy a munkanélküliek számaránya nálunk kedvezőbb mind az Európai Unió, mind a V4-ek átlagánál, és szinte teljes foglalkoztatásról beszélhetünk. Ezzel szemben, a munkaügyi hivatal legfrissebb adatai már azzal szembesítenek bennünket, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma 376 ezer felett volt júniusban. A helyzet azonban feltehetően még ennél is sokkal kedvezőtlenebb. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkaerőpiaci „adatok értelmezése továbbra is nehézkes”, mert számos munka nélkül maradt ember – a statisztikai módszertan miatt – nem szerepel a munkanélküli státuszban lévők között.

Az egészségügyi kiadásaink sem megfelelőek.

A költségvetési viták kapcsán, a kormány évről-évre azt bizonygatja, hogy folyamatosan nőnek az egészségügyi kiadások. A versenyképességi jelentés azonban leleplezi az igazságot. „Az egészségügyi kiadások GDP-arányos szintje 2010 óta nem változott számottevően az Európai Unióban és a régióban sem, ám Magyarország esetében enyhén csökkenő trend figyelhető meg.”

Ráadásul a magyar háztartások 11,6 százalékának zsebből fizetett, közvetlen egészségügyi kiadása a  jövedelmük legalább 40 százalékát tette ki, ami duplája az uniós átlagnak.

Forrás: 168 Óra