Nagyon nyerhet a Fidesz a Politico szerint

HírKlikk 2019. május 20. 12:29 2019. máj. 20. 12:29

A Fidesznek 14 mandátumot prognosztizál az új Európai Parlementben a Politico legújabb mandátumbecslése. E szerint bejut még az MSZP (3), a DK és a Jobbik (2-2), éppen hogy lemarad a Momentum és kicsit jobban az LMP. A Fidesz jelentősége tehát tovább nő a Néppárt számára, amelynek komolyabb veszteségre kell felkészülnie: jelen állás szerint csak 168 képviselői helyre számíthat a Fideszével együtt. 146 mandátum juthat az Európai Szocialisták Pártjának – ezen belül öt magyar.

Közzétette legújabb mandátumbecslését a Politico. Eszerint a Fidesz 14, az MSZP 3, a Jobbik 2, a DK 2 mandátumhoz jut. Az előrejelzés szerint 4,77 százalékot szerez a Momentum, 4,02-őt az LMP, 2,06 százalékot a Kétfarkú Kutyapárt és 1,53 százalékot a Mi Hazánk. Így ez utóbbiak nem jutnak be. A Fidesz lehengerlő eredményét 55,3 százalékos szavazataránnyal érheti el, a szocialisták 11, a Jobbik 9,2, a DK pedig 8,89 százalékot kaphat.

Ami az európai színteret illeti, tovább csökkent az EPP becsült mandátumainak a száma, már csak 168-on áll a 751 tagú törvényhozásban, ami 48 hellyel kevesebb, mint a most leköszönt Parlamentben volt – derül ki a Politico interaktív grafikájából.

Eközben a legutóbbi becslés óta ugyan éppen hogy, de azért nőtt a szocialistáknak jutható mandátumok száma, de összességében így is 4­0-nel számíthatnak kevesebbre, mint amennyivel eddig rendelkeztek. Az S&D most várt 146 képviselői helyéből ötre számíthat a magyar baloldal. A liberálisok – ALDE – ugyanakkor nyertesek lehetnek, legalábbis a mellékelt mandátumbecslés tanúsága szerint: 37-tel növelhetik a helyeik számát (magyar nincs köztük).

Ugyanennyivel jött fel a Salvini-féle pártcsoport, amely felé kacsingat Orbán. Jelentős veszteséget könyvelhetnek el ezen túl az európai konzervatívok, miközben az új, még be nem sorolt pártok 26 mandátumot szerezhetnek – ebből kettőt magyarok.

 

Forrás: Hírklikk