Nagyon régen vettek fel ilyen kevés pénzt a magyarok

HírKlikk 2024. június 21. 05:30 2024. jún. 21. 05:30

Valamivel több, mint húszmillió belföldi bankkártyás készpénzfelvételi tranzakciót hajtottak végre az első negyedévben a magyarok, külföldön pedig valamivel több, mint 252 ezer alkalommal járultak az ATM-ekhez. Ennél kevesebb tranzakcióra csak a koronavírus-járvány második hullámának idején volt példa.

Alig haladta meg a 20,6 milliót az első negyedévben belföldön végrehajtott bankkártyás készpénzfelvételek száma, ami azt jelenti, hogy egy kártyára átlagosan nagyjából két ilyen tranzakció jutott három hónap alatt – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva a Világgazdaság.

A kártyás készpénzfelvételi tranzakciók száma ugyan nem esett vissza drámaian az egy évvel korábbihoz képest – nagyjából 480 ezerrel, vagyis 2,3 százalékkal csökkent –, ám öt éves időtávon már jóval nagyobb a lemaradás, hiszen 2019 első három hónapjában még több mint 24 millió alkalommal keresték fel ilyen céllal a hazai ATM-eket a magyarok.

A trendszerű csökkenés ellenére, nem az idei első negyedév számít a mélypontnak a belföldi kártyás készpénzfelvételek szempontjából: a koronavírus-járvány második hullámának idején, 2021 első hónapjaiban 20,2 millió alá csúszott a tranzakciószám az akkor bevezetett korlátozó intézkedések miatt. A belföldi kártyás készpénzfelvételek értékénél szintén érezhető mértékű, közel 4 százalékos visszaesést mért éves alapon az MNB, miután a kimutatott első negyedéves volumen éppen elmaradt a 2100 milliárd forinttól.

A külföldi készpénzfelvételi tranzakcióknál hasonló a helyzet: a számuk 4,3 százalékkal, 252,5 ezer alá csökkent 2023 első negyedévéhez képest, miközben az értékük kereken 4 százalékkal, 23,76 milliárd forintra olvadt éves alapon.

Mindezek nyomán a bel- és külföldön együttesen végrehajtott kártyás készpénzfelvételi tranzakciók értéke valamivel 2121 milliárd forint felett alakult 2024 első három hónapjában, ami 2,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A készpénzfelvételi tranzakciók számának és értékének fokozatos csökkenése persze egyáltalán nem meglepő: az elektronikus fizetéseket támogató infrastruktúra sokat fejlődött az elmúlt években – vagyis a lakosságnak egyre kevésbé van szüksége készpénzre a fizetési tranzakcióihoz.

Az utóbbit jól alátámasztják a jegybank friss fizetési forgalmi statisztikái: ezek szerint a belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma már meghaladta a 407 milliót január eleje és március vége között, miközben a műveletek összértéke 8,3 százalékos emelkedést követően 3719,4 milliárd forintot tett ki.

Forrás: Világgazdaság


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom