Nagyot ment Orbán karácsony előtt a médiában

Föld S. Péter 2023. december 28. 14:45 2023. dec. 28. 14:45

Szokatlanul jól hajrázott Orbán Viktor a magyarországi médiában az év végén. Pontosabban a kormányhoz közeli zászlóshajókat kereste fel a miniszterelnök, mert ott tudtak a számára olyan személyzetet biztosítani, akiknek a kérdéseire frappánsan tud válaszolni. No meg a brüsszeli fiaskót – amikor a szavazás idejére kizavarták az ülésteremből kávézni – is feledtetni kellett valamilyen módon.

Nem arról van szó, hogy Orbánnak rengeteg mondanivalója torlódott fel az év végén, a miniszterelnök ugyanis – bár más szavakkal és hangsúlyokkal – mindenhol ugyanazt mondta. A Mandiner podcastjának december 13-án Ukrajna uniós csatlakozásáról, a Zelenszkij-találkozóról, Ursula von der Leyenről, a szuverenitásvédelemről és Szoboszlai Dominikról beszélt, mindemellett mindenkit megnyugtatott: nem elhagyjuk, hanem elfoglaljuk Brüsszelt.

December 20-án a TV2 Tények című műsorában Gönczi Gábor kellemes alákérdezéseivel súlyosbítva hallhattuk a miniszterelnököt. Itt látszott igazán, mennyire fontos a megfelelő kérdező kiválasztása, hogy még véletlenül se fordulhasson elő olyan kínos szituáció, hogy a miniszterelnök csak hebeg és habog, minek folytán akár az a látszat is keletkezhet az őt néző és hallgató közönségben, hogy hazudik. Gönczi Gábor, akit ezért a produkcióért – alákérdezni ugyanis a szakma szabályai szerint szigorúan tilos – minden tisztességes újságíróiskolában megbuktattak volna, ideális választásnak bizonyult: segített Orbánnak, hogy a legjobbját nyújtsa, és elkápráztassa azokat, akik még mindig hisznek benne és a Fideszben.

Megtudhattuk, hogy miért nem szabad Ukrajnát felvenni az EU-ba, valamint azt, hogy a februári uniós csúcson égzengés lesz és kénköves villámokra is kell számítani. A miniszterelnök csalódottságának is hangot adott, amiért a magyar baloldalra nem lehet számítani, pedig jó lenne, de hát ők nem a magyarok, hanem Brüsszel érdekeit szolgálják.

Azért szerencsére nemcsak komoly és komor témák kerültek szóba: a családi élet intimitásai sem maradtak ki a kérdések közül. Ezt Gönczi sajtómunkás kisfiának köszönhetjük, akinek apja a lelkére kötötte, hogy kérdezze meg Orbán bácsitól, hogy „a Jézuskával hogyan leveleznek önök és az unokák? Most már azért van hat unoka, nyilván megy a nagy levelezés.” A válasz kiábrándító volt: kiderült, Orbánék nem szoktak levelezni a Jézuskával. „Beszélgetni szoktunk a gyerekekkel, hogy mit kérnek a Jézuskától, és aztán ha szerencséjük van, meg nekünk is van elég időnk meg figyelmünk, akkor ezek az ajándékok meg is érkeznek, és akkor kint várakoznak, és bent pedig megszólal a csengő – ez leginkább suttyomban én szoktam lenni –, mert megjött a Jézuska, és akkor jönnek az unokák, és elfoglalják a karácsonyfát.”

December 21-én Bayer Zsolt vendége volt Orbán a Hír TV-ben. A két régi barát és harcostárs ezúttal is kiválóan megértette egymást, Bayer például együttérzően bólogatott, amikor miniszterelnök barátja arról beszélt,  hogy min mesterkednek Soros emberei. Nos, ha ezer évig élnénk, akkor sem találnánk ki: ártani akarnak nekünk, mégpedig oly módon, hogy a magyaroknak járó pénzt az ukránoknak adnák. Abcúg Ukrajna!

December 22-én az interjú-cunami a Nemzeti Sportban tetőzött. A futballt kedvelő miniszterelnököt kedvenc újságírója, Szöllősi György kérdezte. Megtudhattuk, hogy Orbán minden ellenkező híresztelés, valamint a látszat ellenére sem tökéletes: ő is hibázik néha, de a legnagyobb melléfogása az volt, hogy a Puskás Arénát nem 90 ezer, hanem csak 64 ezer néző befogadására tervezték.

Ezt kellett Orbánnak közölnie az ország lakosságával december végén, nem sokkal karácsony előtt. Nehogy az maradjon meg az emberekben, hogy Magyarországnak olyan miniszterelnöke van, akit Európában olyannyira nem vesznek komolyan, hogy a fontos kérdések tárgyalásakor kiküldik kávézni.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom