Nagyot szakítottak a Falusi Civil Alap pénzéből a Fidesz-közeli szervezetek

HírKlikk 2023. december 30. 06:35 2023. dec. 30. 06:35

Megközelítőleg 280 millió forint értékben nyertek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pénzeiből a Fidesz-KDNP-s vagy a kormánypárthoz közel álló személyekhez köthető szervezetek. Mindez a teljes összeg 9,4 százaléka. Tavaly ugyanez az arány még csak 8,8 százalék volt – derült ki a Népszava idei és múlt évi összesítéséből.

Idén eredetileg egymilliárd forintra pályázhattak volna az 5000 fő alatti települések civil szervezetei, de október elején az Orbán-kormány megháromszorozta, így végül 3 milliárd forintot osztottak szét az 1405 nyertes között.

A Népszava szerint a támogatottak többsége idén is az önkéntes tűzoltó egyesület, helyi polgárőr és faluszépítő, -fejlesztő szervezet volt. A támogatott alapítványok 17 százaléka sporthoz volt köthető, főleg a labdarúgáshoz. A sikerrel pályázó vadásztársaságok aránya 4,6 százalék volt.

A nyertes vadásztársaságok között volt a Semjén Zsolt elnökölte Gánti Vértes Vadásztársaság is: 7 millió forintot, a lehető legmagasabb összeget nyerte idén. A lapot arról tájékoztatták, hogy az elnyert összegből lecserélik régi, műszakilag hibás gépjárművüket. 

Nyert a szintén kormánypárti Kovács Sándor egykori szervezete is, amit egy ideje felesége, Kovács Sándorné igazgat. A Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület idén is 2 millió forintot kapott, akárcsak tavaly. 

A lap szerint elégedett lehet Simonné Rizsák Ildikó, Nyírbogát fideszes polgármestere is. A hozzá köthető szervezetek közül idén kettő is szerencsés volt. Az Egy Jobb Életért Egyesület két millió forintot kapott, így a tavalyi pályázatukkal együtt már 9 milliót vehetett fel a szervezet. A Nyírbogáti Nyugdíjasok Egyesülete, amelynek elnöke ugyancsak Simonné Rizsák Ildikó, szintén 2 millió forintnak örülhetett.

Szumutku Dávid, a tornyospálcai Fidelitas tagjának szervezete, a Rétaljai Kulturális- és Horgász Hagyományőrző Egyesület idén kettő, tavaly hét millió forinttal gyarapodott. Tardi Tamás Ákos, a Fidelitas országos választmányának egykori alelnöke, jelenleg a Somogy megyei önkormányzat Fidesz-KDNP-s tagjának szervezete, az Országos Munkahelyteremtő és Ifjúságfejlesztő Egyesület idén 500 ezer forinttal gazdagodott, ami igen csekély összeg a tavalyi 7 millió forinthoz képest.

Kétmillió vándorolt az Agrárjövő- Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Egyesülethez, amelynek elnöke Ésik-Oláh Nikolett a Fidelitas Országos Etikai- és Mandátumvizsgáló Bizottságának tagja.

A Kaposvári Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület 500 ezer forintot kapott. Az egyesület vezetője Olsovszky Árpád a Kaposvári Fidelitas egykori elnöke. Számára ez csupán aprópénz, hiszen tavalyi bevételük – nagyrészt pályázati pénzekből – közel 29 millió forint volt – derül ki a Népszava összegzéséből.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom