Napi 550 forintból kell jóllaknia a betegeknek a kórházakban
A magyar világszínvonalú egészségügyben kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak folyamatosan a betegek. Intézményenként nagyok az eltérések, de az biztos, hogy a napi 550 forintos fejkvóta nem elég arra, hogy normális ennivalót kapjanak.
A Hír TV helyszíni riportja egyebek mellett megerősíti az általános tapasztalatot, miszerint a betegek élelmezése részben a hozzátartozókra hárul (ahogy sokhelyütt a legnélkülözhetetlenebb kellékeket is ők hozzák például vécépapír, a szappan stb.).
Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát.
Az egyik budapesti kórház konyháján viszont kifejezetten büszkék az ellátás nívójára. A főigazgató azt mondja: árthat is, ha a hozzátartozók kipótolják a menüt.
"A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös” – fogalmazott Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.
Akár a speciális, akár a hagyományos étrendről van szó, egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta. Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja: ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek.