Napi 550 forintból kell jóllaknia a betegeknek a kórházakban

HírKlikk 2018. február 14. 11:24 2018. feb. 14. 11:24

A magyar világszínvonalú egészségügyben kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak folyamatosan a betegek. Intézményenként nagyok az eltérések, de az biztos, hogy a napi 550 forintos fejkvóta nem elég arra, hogy normális ennivalót kapjanak. 

Hír TV helyszíni riportja egyebek mellett megerősíti az általános tapasztalatot, miszerint a betegek élelmezése részben a hozzátartozókra hárul (ahogy sokhelyütt a legnélkülözhetetlenebb kellékeket is ők hozzák például vécépapír, a szappan stb.).

Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát. 

Az egyik budapesti kórház konyháján viszont kifejezetten büszkék az ellátás nívójára. A főigazgató azt mondja: árthat is, ha a hozzátartozók kipótolják a menüt.

"A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös” – fogalmazott Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.

Akár a speciális, akár a hagyományos étrendről van szó, egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta. Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja: ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek.