Narancssárga szemüvegen át a világ – a mi pénzünkből

NVZS 2019. szeptember 19. 19:13 2019. szept. 19. 19:13

40 oldalas minőségi papírra nyomott színes-szagos propagandakiadvánnyal szórja tele ezekben a napokban a postaládákat a II. kerületi önkormányzat. „13 év együtt, Buda zöld szívében” címmel jelentették meg Láng Zsolték a kétségtelenül választási és éppen ennyire kétségtelenül Fideszes propaganda-kiadványt, amelyben kizárólag győzelmi jelentések olvashatók, narancssárga szemüvegen át, ismeretlen és ismert Fidesz-hű emberek megszólaltatásával. Vannak kérdéseink. Fel is tettük őket.

„Élhető és fenntartható...Épülő és fejlődő...Szolgáltató és gondoskodó...” – ilyen és hasonló beharangozókkal van tele a kiadvány, amely „Eredmények, tények, hangulatok és érzések a II. kerületi önkormányzat 2006 és 2019 között” alcímet kapta. Igencsak sajátos beállításban.

A kiadvány alaphangját a kerület Fideszes polgármesterével (egyben polgármester-jelöltjével), valamint alpolgármesterével közös nagyinterjú adja meg:„2006-ban egy deficites, működési költségeinek hiányait ingatlanvagyonának eladásából fedező önkormányzatot vettünk át...A pályázati lehetőségek és a központi költségvetési támogatások kihasználásával úgy gyarapodhatott a kerületünk, hogy közben nem adósodott el, és az önkormányzati ingatlanvagyont nem csupán megőriztük, hanem sok milliárd forinttal gyarapítottuk”.

A kiadványban nem szerepelnek – még jelzésszerűen sem – problémák, gondok (pontosabban csak akkor, ha visszamutogatnak a 13 évvel ezelőtti, azaz a kerület Fidesz előtti időszakára), miként nem szólal meg egyetlen olyan ember sem, akit ellenzékinek tarthatnánk.

Vélhetően nem ez az egyedüli ilyen Fideszes választási kiadvány, amellyel a kormányzó párt az adófizetők pénzéből pártpropagandát folytat. Persze a kerületi polgármester és hivatala nem tesz mást, mint, amit Orbán Viktor s kormánya országosan. Attól azonban még több mint felháborító. Kérdés, törvényes-e.

Vannak kérdéseink

E-mailben megkerestük Láng Zsolt polgármestert és stábját, arra kérve őket, hogy válaszoljanak a kiadvánnyal kapcsolatos kérdéseinkre. Amint választ kapunk, beszámolunk róla. A következőket kérdeztük:

  1. Mennyibe került a kiadvány tokkal-vonóval?
  2. Hány példányban készült?
  3. Hány postaládába dobták be?
  4. Ki terjeszti? 
  5. Mi volt az apropója a kiadvány mostani megjelentetésének? Mármint, hogy éppen az október 13-i önkormányzati választásokat megelőző hetekben készült?
  6. Ha tényleg számot akartak vetni benne a kerület elmúlt 13 Fideszes évével, akkor miért ennyire egyoldalúan kizárólag győzelmi jelentések szerepelnek benne?  A kerületben vajon egyáltalán nincsenek problémák?
  7. Nem érzik-e, hogy törvényt sértettek azzal, hogy adófizetők pénzéből választási pártpropagandát folytatnak?