NATO-főtitkár: nem látunk közvetlen orosz veszélyt egyetlen NATO-tagra nézve sem

HírKlikk 2023. november 22. 13:15 2023. nov. 22. 13:15

A nyugat-balkáni térség békéjét meg kell őrizni, főként most, amikor a világ számos turbulens eseménnyel néz szembe – értettek egyet a nyugat-balkáni NATO-tagországok vezetői, mielőtt elkezdődött nem hivatalos találkozójuk Jens Stoltenberggel, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkárával szerdán Szkopjéban.

Albánia, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Észak-Macedónia vezetői a térség biztonságáról, az Ukrajnában zajló háborúról és az izraeli-palesztin konfliktusról tárgyalnak a NATO-főtitkárral. A találkozót megelőzően Dimitar Kovacsevszki északmacedón miniszterelnök kijelentette: szó lesz minden olyan kérdésről, amely a térség, Európa és a világ békéjét és biztonságát érinti.

Jens Stoltenberg egy nappal korábban, az északmacedón miniszterelnökkel történt találkozást követően azt mondta: a NATO figyelemmel kíséri Oroszország tevékenységét a Balkánon, és készen áll arra, hogy megnövelje jelenlétét a térségben annak érdekében, hogy megvédje partnereit.

„Jelenleg nem látunk közvetlen orosz veszélyt egyetlen NATO-tagra nézve sem, de felkészültek maradunk" – húzta alá. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is arra szólítják fel Moszkvát, hagyjon fel a szomszédai elleni erőszakos lépésekkel, és fejezze be a katonai agressziót Ukrajnában. Oroszországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, és minden nemzet jogát arra, hogy szabadon döntse el, milyen utat választ – tette hozzá.

„A Nyugat-Balkán kulcsfontosságú Európa biztonsága számára" – szögezte le a NATO-főtitkár.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom