Navracsics Tibor Távolodó

Föld S. Péter 2020. január 9. 08:48 2020. jan. 9. 08:48

A következő egy évben eldől a Fidesz és a kormány sorsa, mert kiderül, hogy a Fidesz meghozza-e azokat a döntéseket, amelyekkel visszaszerezheti a szavazókat.

Az N1TV-nek nyilatkozva beszélt erről Navracsics Tibor, volt EU-biztos, egykori miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter. Majd, ha valakinek még maradtak volna kétségei azzal kapcsolatban, hogy hová pozícionálja magát Orbán Viktor egykori erős embere, magyarázatként hozzátette: mindenki tudja, hogy az én gondolkodásmódom azért nem a mostani Fidesz főáramához tartozik. Navracsics megvilágosodása nem most kezdődött – az alábbiakban az akár pálfordulásnak is nevezhető átváltozás néhány állomását mutatjuk be vázlatosan.

Navracsics Tibor, az Orbán-kormányt és a Fideszt mostanság finoman, de félreérthetetlenül bíráló Stumpf Istvánhoz és Lázár Jánoshoz hasonlóan, fontos pozíciókat töltött be a jelenlegi miniszterelnök korábbi kormányaiban. Kiemelt helyeken dolgozott, és ebből kifolyólag, asszisztált minden galádsághoz, és tevékenyen részt vett a jogállam lebontásában. Az viszont valamelyest a javára írható, hogy nem most kezdte meg finom elhatárolódását a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől.

2015. elején Navracsics Tibor a 444! nevű portálnak nyilatkozott. Az Európai Unió akkori magyar biztosa szerint „Egyszerűen a magyar közélet, beleértve politikusokat és újságírókat is, olyan nyelven fogalmaz és beszél a másikról, ami nem pusztán vita, hanem annál egy sokkal lesújtóbb és sokkal hevesebb emberi érzelmeket kiváltó dolog…Ám ha ezt idegen nyelven olvassuk, és magunkra ismerünk, az egy egészen rossz képet ad a magyar belpolitikáról“.

Mindez magyarra fordítva azt jelenti, hogy ami magyarul jó, és demokratikus, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mint tudjuk, minden magyar ember véleményét tükrözi, az idegen nyelven rossz képet ad a magyar belpolitikáról.

2017 novemberében – úgy is, mint az Európai Bizottság magyar biztosa – mintha megint szembe ment volna az őt erre a posztra jelölő kormány kommunikációjával. Azt mondta ugyanis, hogy a kormány Soros-tervvel kapcsolatos kommunikációját a választási kampány retorikai elemének tartja. Az „Európai Bizottságban nincsen ilyen, nem beszélünk ilyenről, és az Európai Bizottság munkatervében sem szerepel ilyen feladat”. Egy Kecskeméten tartott lakossági fórumon mindezt azzal egészítette ki, hogy „újságcikkeket nem szokott az Európai Bizottság munkaterv részévé tenni. Én értem, hogy a magyar kormány arra az egy vagy két újságcikkre alapozza, amit Soros György írt a migrációs válság kezelésére 2015 őszén”.

Ugyanezen a fórumon azt is nehezményezte, hogy Magyarországon sokszor úgy beszélnek Európáról, mintha külpolitika lenne, mintha a magyarok nem Európa részei lennének és egy külső hatalommal folytatnának veszekedést.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek Orbán iránti imádata örök és megbonthatatlan, ezt nem is hagyta szó nélkül „Nem fair play Navracsics Tibor szereplésében, hogy miközben az a szöveg, hogy neki mint brüsszeli biztosnak távolságot kell tartania a magyar ügyektől, addig most idejön, nyilatkozik Soros-ügyben úgy, hogy azt a Soros-párti ellenzék, mint kést a hátunkban tudja forgatni.” Semjén szerint az embernek a hazájához kell hűségesnek lennie, a munkaadójához pedig – legyen az EU, NATO, ENSZ – csak lojálisnak.

Vannak hát előzményei Navracsics Tibor Orbántól való eltáncolásának. Az egykori uniós biztos már a jövőjére is gondol, miközben maga is tudja, hogy még nem dőlt el semmi. Ő maga mondta, hogy a Fidesznek még van egy éve arra, hogy korrigálja a hibákat és visszaszerezze elveszített szavazóit.