Ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

HírKlikk 2019. október 9. 14:02 2019. okt. 9. 14:02

Áttekintés az önkormányzati választások tétjéről…

Nagyon fontos, hogy a választók tudják: mi a tétje az önkormányzati választásoknak. A tét az, hogy miként fog alakulni annak a területnek, ország-vagy városrésznek, településnek a sorsa, ahol élnek és a következő években is élni fognak. Mennyire lesz egészséges és szép a környezet, milyen lesz az áruellátás, a közlekedés. Milyen életfeltételei lesznek a gyermekeknek. Milyen lesz az oktatás és az egészségügyi ellátás. Milyen figyelmet, segítséget kapnak az idősek, a mozgássérültek, a nehezen élők.

Döntésük előtt ezeket kell mérlegelniük a választópolgároknak. Idézzék fel az elmúlt évek tapasztalatait. A pártok négy évvel ezelőtti ígéreteit  vessék össze azok teljesítésével. Azokra a képviselőjelöltekre szavazzanak, akikről az elmúlt években egyértelműen kiderült, hogy betartják saját és  pártjuk ígéreteit.

A most következő önkormányzati ciklusban a választók folyamatosan ellenőrizzék a mostani kampányban tett ígéretek teljesítését és kérjék számon azt a pártoktól és azok politikusaitól, szembesítsék őket a programjukkal.

Ne higgyenek azoknak, akik azt állítják, hogy az önkormányzati választások tétje a bevándorlás ügyének kezelése. Nem az önkormányzati választásokon múlik, hogy bejöhetnek-e hazánkba szabadon, számolatlanul és ellenőrizetlenül a világ különböző országaiból a mi itthoni életfeltételeinket veszélyeztető bevándorlók, akik soha nem tettek semmit hazánkért, csak a mi tisztességes munkánk, erőfeszítéseink gyümölcsét akarják élvezni.

Alapvető érdekünk, hogy csak azok jöhessenek be, akik az ENSZ által elfogadott nemzetközi menekültügyi szabályok értelmében arra jogosultak és az ellenőrzés során ez egyértelműen bebizonyosodik. Az immár közel harminc éve működő Európai Unió a közös értékrendet mérlegelve határozza meg a bevándorlás feltételeit és szabályait, amiket a kormányok és a helyi hatóságok érvényesítenek.

Egyértelmű, hogy erre a választások eredményének nincs befolyása, hiába állítja bármelyik párt vagy politikus ennek ellenkezőjét. Az Európai Unió közös menekültügyi politikájáról az uniós intézmények döntenek és nem a helyi önkormányzatok, hiába ígérnek bármit is. Ne feledjük, hogy az egész Európa sorsát befolyásoló menekültpolitika alakítása az itt működő kormányok és pártok közös döntésein fog múlni és nem a települések vezetőin. Nekik nem ez a dolguk, hanem a helyi ügyek felelős intézése. Ezt kell a választóknak mérlegelniük, amikor most vasárnap szavazni fognak.

 

Szerző:  Kovács László
az MSZP korábbi elnöke