Négyszer annyian dolgoznak nyugdíj mellett, mint tíz éve

HírKlikk 2024. június 25. 08:25 2024. jún. 25. 08:25

Az idei év első négy hónapjában 130 300 hatvanöt év feletti vállalt munkát átlagosan az országban, noha tíz éve még alig harmincezret foglalkoztattak. A legtöbben az elmúlt néhány évben mentek vissza dolgozni.

A 65 év felettiek foglalkoztatása enyhíti a munkaerőhiányt. És a munkáltatóknak nem kell fizetniük a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót sem az idősek után, illetve a nyugdíjasok eleve többet kapnak kézhez, mert a 18 és fél százalékos tb-járulékot nem vonják le tőlük – írja az rtl.hu.

Az átlagnyugdíj már csak a nettó átlagfizetés felének felel meg Magyarországon. Nő a különbség, mert az ellátást egyedül az inflációhoz igazítja a kormány. 2023-ban minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult, vagyis – a 13. havi ellátás ellenére – kevesebb mint 160 100 forintból élt havonta a Bankmonitor szerint.

Pedig 2022-ben kevesebb mint 18 százalékról több mint húszra nőtt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett magyar nyugdíjasok aránya a KSH legutolsó adatai alapján. Azt írják, az egyszemélyes háztartások közül a 65 éves vagy annál idősebb nők helyzete volt a legrosszabb, egyharmaduk élt szegénységben, a legtöbben ezért kényszerülnek újra dolgozni a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint. 

 

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom