Nehezen magyarázható a kaposvári beköszönőfal költsége

HírKlikk 2019. augusztus 24. 17:16 2019. aug. 24. 17:16

Készül a beköszönőfal a sportközpontnál – osztotta meg büszkén augusztus elején a Facebookon a hírt Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, a létesítmény igazgatója. A napokban Kováts Imre, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője nyilvánosságra hozta, hogy a beköszönőfal 23,66 millió forintjába került a kaposváriaknak.

A multifunkciós sportarénát május elején adták át, az eredetileg 4,399 milliárd forintos beruházást a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó, s a somogyi megyeszékhelyen igencsak sikeres ZÁÉV Zrt., valamint az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatokat ápoló, s a közbeszerzéseken komoly sikereket felmutatni tudó Paár Attilához köthető FÉSZ Zrt. konzorciuma nyerte el. A költségek persze nem sokkal az átadás előtt emelkedtek, végül 4,67 milliárdból sikerült felhúzni a cirka két és félezres csarnokot - írja a nepszava.hu.

A beköszönőfalról néhány nappal az aréna átadása előtt kötött szerződést az önkormányzat műszaki és pályázati igazgatósága a ZÁÉV-vel: az április 29-én aláírt kontraktus szerint július 15-re állnia kellett volna, ám még jelenleg is körbe van kerítve, mint munkaterület.

Az építményt látva már a több mint egy hónapos csúszás is nehezen érthető – különösen egy eredendően 2,5 hónaposra tervezett munkánál –, ám a csaknem 24 millió forintos ár még kevésbé magyarázható.

Ennyi pénzért ugyanis 80-90 négyzetméteres belvárosi lakást, vagy csaknem kétszáz négyzetméteres zöldövezeti családi házat lehet venni a somogyi megyeszékhelyen.

Ezt az építményt a legjobb anyagokból is ki lehetett volna hozni tízmillió forintból – állította egy helyi építész, aki szerint még akkor is túlárazott a beköszönőfal, ha a tervező egyedi dizájnnak tartotta alkotását, s ezért horribilis díjat számított fel.