Nem akar keresztet a Szabadság-szobron? Itt követelheti!

HírKlikk 2024. augusztus 14. 14:40 2024. aug. 14. 14:40

Újabb petíció indult útjára, „Ne helyezzenek keresztet a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára!” címmel. A szerző három dolog miatt tartja fontosnak, hogy minél többen aláírják azt: a művészi integritás megőrzése, a kulturális örökség védelme és a társadalmi egyeztetés szükségessége.

A Szabad Hang felületén jelent meg az a nyílt levél, amelyhez aláírásokat vár annak szerzője. A címzett Fodor Gergely, a Várkapitányság Zrt. igazgatósági elnöke, a témája pedig a Gellért-hegyi Szabadság-szoborral kapcsolatos kormányzati tervek, melyek szerves része egy hatalmas kereszt elhelyezése a szobor talapzatán.

Budapest egyik ikonikus jelképéről van szó, arról, amely a város történelmi emlékezetének és kulturális örökségének fontos része. Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben készült alkotása a szabadságot és a békét szimbolizálja, az utóbbi évtizedekben pedig Budapest egyik legmeghatározóbb jelképévé vált. A szobor és annak környezete az UNESCO Világörökség része, ezért különösen fontos, hogy megőrizzük eredeti formájában és szellemiségében – szögezi le a nyílt levél, amely szerint a jelenlegi felújítási tervek súlyosan veszélyeztetik a szobor eredeti koncepcióját. A tervezett átalakítások között ugyanis szerepel egy hatalmas kereszt elhelyezése a szobor talapzatán, amely nemcsak nincs összhangban az alkotás eredeti szellemiségével, hanem teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Kisfaludi Strobl Zsigmond jogörököseinek tiltakozását is. Az alkotó jogutódjai egyértelműen ellenezték a kereszt elhelyezését, mert meggyalázná a művész eredeti szándékát és megsértené a szobor eredeti jelentését.

A főváros főépítésze, Erő Zoltán sem kapott előzetes értesítést a kereszt elhelyezéséről, ami súlyos hiba és a demokratikus folyamatok megkerülését jelzi – olvasható a dokumentumban. Az ilyen horderejű döntések előtt szükséges lenne széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés, amely ebben az esetben teljes mértékben elmaradt.

A petíció szerzője három okkal indokolta, miért fontos, hogy minél többen alárják a dokumentumot.

Egyrészt a művészi integritás megőrzését nevezte meg, mondván: a Szabadság-szobor az eredeti alkotó szellemiségét tükrözi, és a tervezett kereszt elhelyezése súlyosan torzítaná az alkotás jelentését.

A kulturális örökség védelme a másik érve, miután Budapest egyik legfontosabb műemlékéről van szó, amelyet nem szabad önkényesen átalakítani.

És végül, de nem utolsósorban a társadalmi egyeztetés szükségességét hangsúlyozza, rámutatva: a közvélemény bevonása nélkül hozott döntések aláássák a demokratikus folyamatokat és a közbizalmat.

Az aláírásokat ezen a linken gyűjtik. E sorok írásáig közel ötezren már ellátták az aláírásukkal a petíciót.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom