Nem csak a lombkoronasétány korrupciógyanús ügyét vizsgálja az Európai Ügyészség

HírKlikk 2024. október 2. 11:30 2024. okt. 2. 11:30

A magyar hatóságok eddig mindig együttműködtek az Európai Ügyészséggel, meglátjuk, hogy ez folytatódik-e – mondta Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) vezetője az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában rendezett meghallgatásán.

A szakember az uniós támogatásból épült nyírmártonfalvai lombkoronasétányt érintő nyomozásukat firtató képviselői kérdésre válaszolt – írja a Népszava.

A lap szerint a főügyész elismerte, hogy vizsgálatot kezdtek a fejlesztés közben tarra vágott lombkoronasétánnyal kapcsolatban felmerült csalás gyanúja miatt, jóllehet Magyarország nem tagja az uniós szervnek.

A nyomozás elindításának az volt a jogi indoklása, hogy a kár az EU kifizetőhelyének számító Brüsszelben keletkezett, így az elkövetés színhelye Belgium is lehet, és a helyi törvények szerint az EPPO-hoz delegált belga ügyészeknek ilyen ügyekben van hatáskörük a nyomozásra. 

Bizonyos esetekben harmadik országokban és az együttműködésben nem résztvevő uniós tagállamokban is nyomozhatunk – mondta Laura Codruța Kövesi, aki azt is elárulta, hogy több olyan ügyük van, amelyben magyar állampolgárok és vállalatok érintettek, de adatokkal nem tudott szolgálni.

A  lomb nélküli nyírmártonfalvai lombkoronasétányt nagyjából 166 ezer euró (60 millió forint) uniós támogatás felhasználásával építette a falu fideszes polgármestere, Filemon Mihály, aki azóta már választáson elvesztette a tisztségét. Az Átlátszó oknyomozó portál által feltárt ügyben időközben nyomozást kezdett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

Mint a Népszava elsőként megírta, az EPPO-nál vizsgálat indult, miután a Transparency International magyarországi irodája bejelentést tett korrupcióra hivatkozva. A luxembourgi székhelyű hivatal idén júliusban válaszolt a megkeresésre, közölve, hogy csalás gyanúja miatt bűnügyi nyomozást indított. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség nem sokkal ezután közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy az ügyben nem az Európai Ügyészség, hanem a NAV illetékes szerve nyomoz.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom