Nem csak Afrikába, Lettországba is ingyen visz Szijjártó gyógyszert és orvosi eszközöket

Harkai Péter 2021. november 10. 18:15 2021. nov. 10. 18:15

Miközben a hazai járványhelyzet miatt éppen a napokban tervezik ismét felfüggeszteni a halasztható műtéteket, Orbán Viktor már Lettországba is ingyen gyógyszert és orvosi műszereket küld a külügyminiszterrel.

Az operatív törzs kedden még csak lehetőségként beszélt a halasztható műtétek elnapolásáról, bár a már felvetteket azért megoperálják. Ez derült ki a Népszava birtokába került levélből, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek.

A levelet vasárnap kapták meg az érintettek, ami a lap szerint azért is érdekes, mert a halasztható műtétek elnapolásáról az operatív törzs tegnap is csak lehetőségként beszélt, amikor azt közölte, „A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztó műtétek elnapolása”.

Mindennek értelmében több mint cinikus, hogy szeptember végén még arról adott ki közleményt az Emmi: „a kormány kiemelt, 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek várólistáinak rövidítésére”. 

Az OKFŐ főigazgató-helyettese a levelében kitér arra is, hogy az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen.

Mindeközben bőkezűen és ingyen osztogatja a járványhelyzetben fokozottan szükséges eszközöket és alapanyagokat a kabinet. 

„A kormány a koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel, a veszélyhelyzet ideje alatt, az állam tulajdonában álló gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök a járvány megelőzéséhez, terjedésének megakadályozásához szükséges hasznosításáról, továbbá az állami, egyes önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények kötelezettségvállalásának, egyes szabályairól szóló rendelet alapján, az állam tulajdonában álló orvostechnikai eszközök tulajdonjogának ingyenes átruházásáról dönt a Lett Köztársaság részére” – áll a tegnapi Magyar Közlöny határozatában. 

Ennek értelmében, a miniszterelnök felszólítja Szijjártó Pétert, hogy az átadás-átvétel megvalósítása céljából vegye fel a kapcsolatot a Lett Köztársaság kijelölt képviselőjével, és működjön közre az átadás-átvétel megvalósítása kapcsán a belügyminiszterrel. 

A Magyar Közlöny arról is beszámolt, hogy a kormány több mint egymillió vakcinát ajándékoz afrikai országoknak, de jóval többet annál, mint amennyiről Szijjártó Péter korábban beszélt.

A külügyminiszter ugyanis Afrikai útja előtt, Facebook-oldalán bejelentette: a héten 800 ezer oltóanyagot visznek Ghánába, 300 ezret Ruandába. Az nem derült ki, milyen típusúakat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozatok szerint a kormány nem 1,1 millió koronavírus elleni vakcinát ajándékoz el, hanem több mint 1,2 milliót, mert 800 ezer adag AstraZenecát kap a Ghánai Köztársaság, 105 600 adag Sinopharmot és 200 ezer adag AstraZenecát a Ruandai Köztársaság, míg 105 600 Sinopharmot a Gambiai Köztársaság.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése alapján az MTI azt írta, hogy Magyarországon van elég vakcina az első, a második, a harmadik oltásra, van biztonsági tartalék, ezért adja kormány a fel nem használt oltóanyagokat az afrikai országoknak. 

Arról a központi hírügynökség nem írt, hogy a hazai lakosság számára miért nem biztosít a kormány ingyenes tesztelést főként most, amikor napról-napra emelkedik a fertőzöttek és a kórházba kerülő beteg száma.