Nem csak az ismertség számít – Karácsonyban látnak vezetőt az ellenzéki szavazók

Nagy András 2019. június 17. 11:45 2019. jún. 17. 11:45

A budapesti előválasztásról készült friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy nem csak az ismertség számít, a városvezetésben szerzett tapasztalat is nagyon komolyan befolyásolja a budapesti választók döntését – mondta el a Hírklikknek Pulai András, a felmérést végző Publicus Intézet stratégiai igazgatója hétfőn.

A válaszadók közel 40 százaléka a városvezetői tapasztalatot említette, amikor azt kérdezték, hogy mi a legfontosabb tulajdonsága egy főpolgármesternek. Ez a második leggyakoribban említett ismérv volt az ellenzéki szavazók körében, közvetlenül az után, hogy ki tudjon állni a Fidesz-kormány ellen a városért – ismertette Pulai András. A harmadik helyre a karizma, a negyedikre pedig a kompromisszumkészség került.

Ebből az látszik, hogy a fővárosiaknak nem csak az ismertség és a népszerűség számít, hanem az is, ki milyen hozzáértést tud felmutatni. „Tapasztalt vezetőre van szükség, aki tudja, hogy kell küzdeni a Fidesszel, ugyanakkor azt is tudja, milyen kompromisszumok kellenek egy ellenzéki polgármester részéről. Az eredmények azt mutatják, hogy ezeket a karakterjegyeket keresik az ellenzéki szavazók Tarlós István kihívójában” – hangsúlyozta Pulai. „Ennek tükrében logikusan emelték ki Zugló polgármesterét, aki eléggé beleillik ebbe a képbe” – tette hozzá.

Mi lehet az oka Tarlós István népszerűségvesztésének? Összefügg a váratlanul érdekessé vált előválasztással? – kérdeztük a stratégiai igazgatót. Pulai szerint a Tarlós Istvánnál mért negatív változást elsősorban az ellenzéki szavazók okozzák, és valójában azzal függ össze, hogy az ellenzéki oldalon több komolyan vehető jelölt is megjelent az utóbbi hetekben.

Azok az ellenzéki szavazók, akik alkalmasnak gondolt kihívó hiányában néhány hete még átszavaztak volna akár a jelenlegi főpolgármesterre, most gyakorlatilag kivétel nélkül megnevezték valamelyik ellenzéki jelöltet. Elsősorban Karácsony Gergelyt, akit egyértelműen nagyobb arányban tartanak alkalmasnak Budapest vezetésére, mint a másik két ellenzéki jelöltet.

Érdekesség, hogy ha a kérdés Kálmán Olga vagy Kerpel-Fronius Gábor esetében került elő, ismét nagyobb százalékuk mondta, hogy inkább Tarlós maradását támogatná a főpolgármesteri székben – ismertette az elemző. Vagyis leszűrhető, hogy az aktív ellenzéki szavazók, amennyiben nem tartanák eléggé alkalmasnak az előválasztáson győztes jelöltet, továbbra is viszonylag nagy számban lennének hajlandók átszavazni akár Tarlós Istvánra. Kijelenthető az is, hogy Kálmán és Kerpel-Fronius esetében ez a hajlandóság mindenképpen nagyobb, mint Karácsony esetében.

Végül arra kérdeztünk rá Pulainál, hogy a friss adatokban látszik-e nyoma, hogy a DK a Karácsonnyal kötött korábbi megállapodását váratlanul felmondva Kálmán Olga mögött sorakozott fel?  Az látszik, hogy ha valami nem érdekli az ellenzéki választókat, az az ellenzéki civakodás. Nekik egy a fontos: hogy valaki leváltsa Tarlóst és a Fideszt Budapesten, és jelenleg egy olyan jelöltet látnak, aki már a városvezetés terén letett valamit az asztalra, és ő Karácsony Gergely – mondta az intézet stratégiai igazgatója.

(A Publicus Intézet kérdőíves vizsgálatát 2019. június 11-14 között készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 800 fő telefonos megkérdezésével a Népszava megrendelésére.)