Nem ér oda 15 percen belül a mentőhelikopter egymillió emberhez Nyugat-Magyarországon

HírKlikk 2023. december 27. 17:50 2023. dec. 27. 17:50

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. jelentette be közösségi oldalán, hogy átadták vadonatúj légimentő bázisukat Marcaliban, ahová azért költöztek át, hogy minél jobb területi lefedettséget tudjanak biztosítani a nyugat-dunántúli régióban. Azonban a sármelléki bázis áthelyezésével egy légimentési szakember számításai szerint Nyugat-Magyarországon, a 8-as főúttól északnyugatra fekvő országrészben közel egymillió ember kerülhet kívül azon a körön, ahová a szakemberek szerint ideálisnak tartott időn belül odaérhet a légimentő.

A régió most még messzebbre került a légimentés bázisától, ami azért is fájdalmas, mert eddig is távol volt. A számok makacs tények: Sopron és Marcali között a légvonalban 154 kilométert kell leküzdeni, Marcalitól Mosonmagyaróvár 143 kilométerre van. A balatonfüredi bázistól mintegy 120 kilométer légvonalban mindkét város. Győr szerencsésebb helyzetben van, mert Budaörs irányából is kaphat segítséget, bár egyik sincs közel: a marcali bázis 124, a budapesti 106 kilométerre van a kisalföldi megyeszékhelytől – írja a Telex.

Törvény ugyan nem írja elő, de a szakmai irányelvek szerint tizenöt percen belül kell a mentőhelikopternek megérkeznie a sérülthöz. A Magyar Légimentők hivatalos adata szerint a helikopterük utazósebessége 254 km/h, a maximális sebessége, 287 km/h. Ha 260-as sebességgel számolunk, Marcaliból 35,5 perc alatt ér a helikopter Sopronba, de csak matematikailag, hiszen a riasztás és az indulás, a felgyorsulás, stb. időveszteségét is számolni kell. Kétszázhetvenes sebességnél ez már 34 perc, de fél óránál hamarabb még a csúcssebességet túllépve se érne a pilóta a soproni járás településeire. 

Magyarországon hét bázis működik; Miskolc, Debrecen, Szentes, Szekszárd, Marcali, Balatonfüred és Budapest a szerencsés. Mindegyiken egy-egy helikopter áll a szakemberekből álló team rendelkezésére. Tulajdonképpen elég is lenne ennyi – tekintve az erőforrásokat – ha a területi elhelyezkedésük optimálisabb lenne. Ausztriában az ÖAMTC (a legnagyobb közlekedési nonprofit egyesület) tizenhat bázist tart fenn, télen pedig további ötöt. Ezeket egészítik ki még pluszban a hegyi mentők és vannak magánbázisok is.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom