Nem féltek kimondani: ez erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása

HírKlikk 2020. augusztus 2. 11:14 2020. aug. 2. 11:14

„A modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása” – szögezi le a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusának közleménye. Miután a sajtóban megjelent az intézmény fölé ültetett Színház- és Filmművészetért Alapítványt irányító kurátorok névsora, nem csak ez a közlemény jelent meg – sorra mondanak fel a tanárok.

„A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben” – áll a közleményben. Majd így folytatódik: „A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata.” Erre alapozva szögezi le a dokumentum, hogy „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

Legendák is lemondanak

Mint mi is beszámoltunk róla, Vidnyánszky kinevezése és a kuratórium tagjainak meglebegtetése után azonnali hatállyal beadta felmondását Zsámbéki Gábor rendező, aki 41 éve tanít az intézményben. Szintén felmondott oktatóként és minden egyéb posztján szombat este Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője.