Nem hatástalan Trump újabb kampánya Kamala Harris ellen

Nagy Mariann 2024. október 26. 14:55 2024. okt. 26. 14:55

Kamala Harris kijelentette: egyetért Donald Trump korábbi vezető munkatársainak véleményével, miszerint a volt elnök fasiszta. Míg korábbi felmérések gyakorlatilag holtversenyt, vagy a demokrata jelölt szerény vezetését mutattak Donald Trump és Harris versenyében, a Wall Street Journal legfrissebb felmérése szerint Trump most 47-45 arányban vezet. 

A fasiszta Trump

A felmérés szerint csökkentették Harris népszerűségét a republikánusok által közzétett rágalmazó videók – nemkülönben saját kampány-fellépései. Egyébként John Kelly, Trump egykori kabinetfőnöke nevezte fasisztának volt főnökét és figyelmeztetett: nem szabad ilyen embert újra megválasztani, mivel önkényuralomra törekszik és visszaélne hatalmával. Kelly, a volt tengerészgyalogos tábornok szerint Trumpot gátlástalan hatalomvágya és más tulajdonságai teszik fasisztává. Hasonlóan nyilatkozott Mark Esper, Trump egykori védelmi minisztere, míg Mark Milley tábornok, hajdani vezérkari főnök Bob Woodwardnak, a Washington Post ismert munkatársának Trumpról írott könyvében arról beszélt, hogy a volt elnök „alapvetően fasiszta”.  

Kelly kijelentette: szükségesnek tartotta, hogy közvetlenül a választások előtt még egyszer felhívja a figyelmet a Trumppal fenyegető veszélyre, hiszen az elnökjelölt ismételten arról beszélt, hogy „kiiktatja a belső ellenséget”, azaz a kormányzati, a rendvédelmi és az igazságszolgáltatási apparátusból a vele egyet nem értőket – akár a hadsereg segítségével. Kelly egyébként emlékeztetett arra is, amit hajdan Trumptól hallott, miszerint Adolf Hitler tábornokai „tettek bizonyos jó dolgokat. Olyan tábornokokra van szükségem, mint amilyenek Hitlernek voltak, olyan emberekre, akik maradéktalanul lojálisak voltak hozzá és teljesítették parancsait” – így Trump.

„Súlyosan aggasztó és elképesztően veszélyes, hogy Trump Hitlert idézi” – mondta Kamala Harris. „Azt az embert, aki hatmillió zsidó és több százezer amerikai haláláért felelős”. Ez újabb bizonyíték rá, milyen ember Donald Trump valójában. A történtek után várhatóan Trump enyhén szólva is vitatható személyisége áll majd – legalábbis a demokraták részéről – a kampány középpontjában. 

A Trump-hívők többsége már előre csalásról beszél 

Az, hogy a republikánusok már előre jelzik: ha Trump veszít, nem fogják elismerni az eredményt, mert az csak csalással születhetett, minden korábbinál nagyobb és veszélyesebb felfordulást okozhat, hiszen sokkal szervezettebb, stratégiai jellegű és anyagilag sokkal jobban megalapozott, mint a 2020-as. A legnagyobb tényező ebben feltehetően a Musk által megvásárolt Twitter, a mostani X közösségi portál lesz. 

Mark Zuckerberget, a Facebookot és az Instagramot is üzemeltető Meta vezetőjét a közvélemény és a demokrata kormány korábban már nagy nyomás alá helyezte: alkalmazzák saját előírásukat, hogy a kártékony és tudatosan hamis közleményeket el kell távolítani. Ilyenek nagy számban jelentek meg e portálokon mind a Covid-járvány, mind a 2020-as választás idején – és nem keveset valóban töröltek is. Tanulságos módon Zuckerberg az idén nyáron már elnézést kért a képviselőház jogi bizottságának republikánus elnökétől, mondván: a Facebook „helytelenül” törölt bizonyos tartalmakat és ez a jövőben nem fog előfordulni. Felhagynak azzal a gyakorlattal is, hogy átmenetileg felfüggesztenek közleményeket, mielőtt azok valóságtartalmát ellenőrzik.

Musk, aki két éve vette meg a Twittert, leváltotta a cégnek azokat a munkatársait, akiknek dolga a hamis vagy gyűlöletkeltő tartalmak eltávolítása volt, és megengedte sok, a portált használó amerikai visszatérését, akiket korábban a szabályok megsértése miatt kizártak. Az USA leggazdagabb emberének vagy 200 millió követője van (több mint Trumpnak valaha volt) és ismételten közzétette teljesen alaptalan állítását, miszerint a demokraták olyan bevándorlókat iratnak fel a választási névjegyzékekre, akik erre nem jogosultak. Musk nem átallotta megismételni az ugyancsak hamis, már bíróságon megcáfolt állítást, hogy az egyik szavazatszámláló gépeket szállító amerikai cég berendezéseivel meghamisították a 2020-as választások eredményét. A cég korábban beperelte a rágalmat terjesztő (Trumpot támogató) Fox News tévéhálózatot, amelynek mintegy 50 millió dollár kártérítést kellett fizetnie. Musk párhuzamosan nagy szerepet játszott a Tenet Media nevű amerikai cégben, amely (magyar közreműködéssel is) titokban folyósított, tízmillió dollárnyi orosz pénzből terjesztette szélsőjobboldali amerikai véleményvezérek írásait az országban. Musk az elmúlt évben legalább 70 alkalommal maga is osztotta a Tenet anyagait az X-en.

Trump egyébként változatlanul fenyegeti a médiát is, amelynek nagyobbik része nem őt, hanem a demokrata jelöltet támogatja. A CBS-nek (az egyik legnagyobb amerikai tv-hálózatnak) el kell veszítenie működési engedélyét, – akárcsak társának, az ABC-nek is, mivel azok Trump véleménye szerint – „nem megfelelően” tudósítottak Kamala Harris beszédeiről illetve interjúiról.

A Republikánus Párt kongresszusi jelöltjeinek és állami tisztviselőinek csaknem a fele használta a közösségi médiát arra, hogy már előre kétségbe vonja az idei választás eredményét – mutatta a Washington Post tanulmánya. A 2022 november 9-től október 11-ig eltelt évben legalább 236 republikánus törvényhozási jelölt posztolt, majd adott tovább hamis állításokat a 2020-as választások kimeneteléről, így sokan minden alap nélkül híresztelték, hogy a demokraták nem amerikai állampolgárokat küldtek szavazni. Ez a retorika gyakran papagájként ismétli Trumpnak a választási kampányban hangoztatott hazugságait. Szakértők szerint elképesztő, hogy a Trump vezényelte csőcselék 2021 januári, a törvényhozás elleni támadása után is egyfajta próbája minden, politikai tisztségre törekvő republikánusnak, hogy elismeri-e a 2020-as választás eredményét, vagy sem. 

A közszolgálati rádió felmérése szerint Trump támogatóinak túlnyomó többsége úgy nyilatkozik, hogy csalástól fél az idei választáson. Míg a republikánusoknak csak mintegy 28 százaléka mondta a Gallupnak, hogy bízik a szavazatok gondos megszámlálásában, a demokraták esetében ez az arány 84 százalék. Miközben Trump több különböző köztörvényes bűncselekményért áll vád alatt, és ítéletre vár egy perben, amelyben már 34 vádpontban bűnösnek találták, a republikánusok negyede úgy véli: ezek a bírósági ítéletek pusztán „politikai szabotázst” jelentenek, hogy megakadályozzák Trump újabb hivatalba lépését. Trump sok híve, köztük vezető politikusok azzal is érvelnek, hogy Biden visszalépése után Kamala Harris jelölése az elnöki tisztre „államcsíny”, csalás, hisz emberek milliói Joe Bidenre szavaztak. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom