Nem hivatkozhat Habony a magánszférájának védelmére

HírKlikk 2019. július 17. 12:18 2019. júl. 17. 12:18

Az Alkotmánybíróságig jutott Habony Árpád pere, amit azért indított, mert a sajtó bemutatott róla egy videót, amin egy ibizai, Heart nevű, drága szórakozóhelyen mulatott. A rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó szerint ő csak nyaralt, és azok a sajtótermékek, amelyek közölték a videót vagy az abból készült képeket, megsértették a képmáshoz való jogát. Arra hivatkozott, hogy ő nem járult hozzá a felvételek megjelentetéséhez. Az AB viszont nem értett vele egyet.

A bíróság arra hivatkozott, hogy a tanácsadóról egy olyan helyen készült felvétel, ahová csak jeggyel lehetett bemenni, és a jegy megvásárlásával a vendégek beleegyeznek abba, hogy felvételt készítenek róluk - írja a 168ora.hu.

Az AB szerint pedig ha valaki magánéletének valamely elemét önként hozza nyilvánosságra, már nem hivatkozhat azzal kapcsolatban a magánszférájának védelmére. Az is fontos érv volt, hogy Habony kormányzati tanácsadóként ismert, ezért az életmódjával kapcsolatos információ a közvélemény érdeklődésére számot tarthat.

Az Alkotmánybíróság megjegyezte, hogy a véleményszabadság nem korlátozódik a közhatalmat gyakorló személyek tevékenységének bemutatására, a közügyek szabad megvitatásához hozzájárulhat olyan személyek magatartása is, aki egyébként formálisan nem gyakorol közhatalmat. Különösen igaz ez akkor, ha a közéleti vita tárgya épp a magánélet egy részlete. Ilyen esetben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni a személyiségi jogokkal szemben.

Habony Árpád korábban azt akarta elérni, hogy a bíróság mondja ki róla, hogy nem közszereplő. Egy ilyen döntés jelentősen korlátozta volna a róla jogszerűen készíthető sajtóanyagokat. A Kúria azonban felülvizsgálta és idén májusban helybenhagyta azt a jogerős ítéletet, amely már két évvel ezelőtt kimondta, hogy Habony Árpád közszereplőnek minősül.

A hivatalos tisztséget nem viselő Habony Árpád egyébként valamilyen okból diplomata-útlevéllel utazik. Emellett tavasszal Londonban V4 News Agency (V4NA) néven nemzetközi hírügynökség indult, amely az ő érdekeltségi körébe tartozik.