Nem igazán boldogok a magyarok a munkahelyükön

HírKlikk 2024. június 22. 17:40 2024. jún. 22. 17:40

Finnország, Dánia és Izland – ez az a három ország, ahol a munkavállalók a legjobban érzik magukat, a legboldogabbak a munkahelyükön és munkahelyükkel. A Gallup által készített friss felmérés a világ több mint 160 országára terjed ki, s ezekben összesen 128 ezer dolgozót kérdeztek meg. 38 rangsorolt európai országból a magyarok igencsak hátul kullognak, a 27. helyezést érték el. Pedig mint tudvalevő, a boldog munkavállaló jobban, hatékonyabban dolgozik.

A Portfolio szúrta ki a CNBC jelentését, amely a Gallup legfrissebb kutatásáról számol be. A Gallup globális munkahelyi felmérése keretén belül az idén a világ több mint 160 országából gyűjtötték össze a felmérésben részt vett dolgozók véleményét. A kutatás keretében arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a dolgozók mentális állapota, hogy érzik magukat, mennyire élvezik a munkájukat, milyen a munkahelyi stressz, illetve a haragra és a magányosságra is.

A TOP-10-be hét európai, illetve két latin-amerikai ország került, továbbá Ausztrália. A több mutató alapján összeálló kép szerint az alábbi rangsor alakult ki aszerint, hogy a válaszadók hány százaléka nyilatkozott pozitívan:

  1. Finnország, 83 százalék
  2. Dánia, 77 százalék
  3. Izland, 76 százalék
  4. Hollandia, 71 százalék
  5. Svédország, 70 százalék
  6. Izrael, 69 százalék
  7. Norvégia, 67 százalék
  8. Costa Rica, 62 százalék
  9. Belgium, 60 százalék
  10. Ausztrália, 60 százalék

Ami Magyarországot illeti. A Hírklikk megnézte az eredeti Gallup felmérést is, amiből az látható, hogy  Európán belül a 38 rangsorolt országból a 27. helyre volt elég a magyar munkavállalók 38 százalékos boldogságérzete a meglévő munkahelyét illetően. 38 százalékuk gondolja úgy, hogy öt év múlva már másutt fog dolgozni. A magyar munkavállalóknak a 34 százaléka érzi úgy, hogy gyakran stresszel  a munkahelyén, 13 százalékuk egyenesen haragot érez, s ugyanilyen arányban számoltak be dühről is.

A felmérés szerint globálisan a dolgozók 34 százaléka nyilatkozott pozitívan, miszerint virágzik a munkájában, 58 százalék küzd, míg 8 százalék egyenesen szenved. Azok, akik jól érzik magukat a munkahelyükön, jellemzően kevesebbet aggódnak, kevesebb egészségügyi problémával küzdenek, kisebb arányban számoltak be stresszről, depresszióról, haragról vagy magányosságról. Boldogabbak voltak, több volt az energiájuk és érdeklődőbbek voltak.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom