Nem is annyira burkolt figyelmeztetés Magyarországnak (is)

HírKlikk 2020. július 31. 20:05 2020. júl. 31. 20:05

Az EU Bizottsága határozottan figyelmeztette Lengyelországot, Magyarországot és minden más tagállamot, amely hajlamos megsérteni az alapvető jogokat: ha nem tartják ezeket tiszteletben, nem kapnak pénzt. A bizottság eltökélten védelembe vette döntését, amely szerint el kell utasítani annak a hat lengyelországi városnak az uniós támogatásokra vonatkozó pályázatait, amelyek „LGBT-mentességre” vagy úgynevezett „családi jogokra” vonatozó határozatokat hoztak – írja a Politico.

A bizottság indoklása szerint, ezekben a városokban a projektek nem teljesítenek egy alapvető feltételt: nevezetesen, hogy azok az EU minden polgárának diszkrimináció nélkül hozzáférhetők legyenek – írja a Politico. Dana Spinant, a bizottság helyettes szóvivője arra a kérdésre, hogy a testület a lengyel bírálatok ellenére, kitart-e döntése mellett, Ursula von der Leyen bizottsági elnök rövid állásfoglalását olvasta fel: „A szerződéseink biztosítják, hogy Európában mindenki szabadon az lehet, aki, ott éljen ahol akar, azt szeresse, akit akar, és olyan magasra törjön, amilyenre akar. Továbbra is kitartok az egyenlőség uniója mellett”. 

Az érintett városok döntései ugyan egyértelműen sértik az EU alapelveit, s nagy figyelmet keltett a Bizottság döntése, hogy blokkolja a támogatásokat, mert az EU-csúcson vita volt arról, hogy az állam- és kormányfők tulajdonképpen mit is akartak mondani, amikor megállapodtak a jogállamisági mechanizmusban. A jogállamisági normák határozottabb megkövetelésének hívei azt mondják, hogy a megállapodás elhárította az eddig a konszenzus követelménye által a cselekvés útjában álló akadályokat. Mivel a pénzügyi megállapodásokat még ratifikálnia kell az Európai Parlamentnek, valamint a nemzeti parlamenteknek, a következő hónapokban a kérdés körül drámai harcok várhatók. 

Spinant szóvivő azt is elmondta, hogy Helena Dalli, az egyenlőség kérdéseivel foglalkozó biztos még idén az egyenlőséggel foglalkozó tervezetet szándékozik előterjeszteni. A szóvivőnek feltették azt a kérdést is, hogy a Bizottság most keményebb vonalat követ-e, és hogy esetleg szándékában áll-e inkább a kifizetések előtt ellenőrizni a feltételek teljesülését, semmint az adott programok megvalósulás után. A válasz erre az volt: az uniós politika végrehajtásában minden tagállamnak kötelessége az alapvető jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartása, és ez vonatkozik az EU költségvetésének nagy részét kitevő kohéziós és a strukturális alapokra is, valamint azokból a Lengyelországnak, vagy Magyarországnak kifizetett összegekre is.

Forrás: Hírklikk