„Nem jó, hogy egy gyerekkönyvet a gyűlölet szítására használnak fel"

HírKlikk 2020. október 21. 08:52 2020. okt. 21. 08:52

A „Meseország mindenkié” című könyv körül kirobbant viszályt változatlanul nagy figyelemmel kíséri a világsajtó. A Reuters hírügynökség jelentése Nagy Boldizsárt idézte, aki elmondta: az hitte, a könyv majd segít a kicsiknek megtanulni, hogy elfogadják a kisebbségeket, és harcoljanak a társadalmi kiközösítés ellen. Ehelyett viszályt váltott ki a magyar politikában, mert a szélsőjobb és a kormányzó nacionalista párt „homoszexuális propagandának” minősítette, amelyet ki kellene tiltani az iskolákból.

„Azóta már több mint 1200 pszichológus írta alá a Nagy Boldizsár szerkesztette könyvet védelmező petíciót – közölte a szerző. Felidézett a könyvben szereplő néhány mesét, majd megállapította, hogy a „más” hősökről szóló 17 mese közül mindössze néhány szól az LMBT+ hősökről. „Nagy, aki 37 éves, meleg, és roma gyökerei vannak, azt mondta: a könyv elleni támadás azt jelzi, hogy fokozódik az LMBTQ emberekkel szembeni hivatalos intolerancia, ami beleillik a kormány politikai törekvéseibe.

„Nem jó, hogy egy gyerekkönyvet gyűlölet szítására, vagy politikai célokra használnak fel. Nem ígér semmi jót a jövőre nézve, ami Lengyelországban, vagy Oroszországban látható. Aggódunk” – mondta Nagy. A szerzők hozzátették: Orbán Viktor kormánya a 2022-ben esedékes választások előtt, erősen keresztény-konzervatív napirendet követ, bár eddig tartózkodott az LMBTQ+ közösség elleni éles támadásoktól, eltérően például Lengyelországtól, ahol a homofóbia a PiS ideológiájának része, de ez a jelek szerint, most változóban van. Orbán, aki az eddigi legerősebb kihívással néz szembe a koronavírus és a mély recesszió miatt, egy rádióinterjúban leszögezte, hogy Magyarország eddig toleráns volt a homoszexualitással kapcsolatban, de „hagyják békén a gyerekeinket”, és később is visszatért erre.

Egy kormányszóvivő nem válaszolt érdemben a Reuters kérdésére, hogy a kormány tervez-e törvényi változtatásokat ezen a téren, mindössze annyit válaszolt, hogy „Elmondtunk mindent, amit mondani akartunk”. A könyv, azt követően, hogy egy szélsőjobboldali politikus összetépett és ledarált egy példányt, nagyin hamar elfogyott. A múlt pénteken már az újabb kiadás is megjelent. Nagy Boldizsár elmondta: több színész is jelentkezett, hogy részt venne a hangos könyv létrehozásában, és a sok támogatás bátorító, de a társadalom e kérdésben jelentkező megosztottságának mélyülése megnehezítheti az LMBTQ emberek életét. „Mindenkinek évekbe kerül, amíg elfogadja az identitását, amely Magyarországon stigma, különösen annak, aki vidéken, vagy mélyen hívő keresztény családban nő fel. Nekem ez a könyv egy kicsit önterápia is volt” – mondta.

Nagy először 30 évesen tudott beszélni magáról, meleg voltáról a munkahelyén. Hat éve él szilárd párkapcsolatban, és elmondta a Reuters munkatársának, hogy partnerével örökbe szeretnének fogadni egy gyereket, de Magyarországon, ahol nem engedélyezett az azonos neműek házassága sem, ez nagyon nehéz, és most még megnehezítették – mondta el Nagy Boldizsár. 

A Reuters hírügynökség cikkét világszerte sok orgánum közölte.