Nem kér a Béke-liget névből Zalaegerszeg fideszes önkormányzata, visszakeresztelik

HírKlikk 2024. szeptember 7. 09:30 2024. szept. 7. 09:30

Jupiter lányaként holdistennő volt, a népek védnöke, a nők, a szülés és gyermeknevelés patrónája, az állatok és a vadászat istennője. Zalaegerszeg önkormányzata a Diana-szoborral neki állított emléket. Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész új köztéri alkotását a vadpörkölt- és borfesztivál pénteki nyitányaként leplezték le a Béke-ligetben.

A Zala vármegyei hírportál tudósítása szerint Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a vadpörkölt- és borfesztiválhoz igyekeztek olyan tematikát kialakítani, amely csak a zalaiakra, zalaegerszegiekre jellemző. Mint mondta, megyénk egyharmadát erdők borítják, jelentős a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a vadgasztronómia, melynek bemutatását helyesen fűzték fel a rendezvényhez.

„Így a mai napon a római mitológiában az állatok és a vadászat istennője előtt tisztelgünk és adjuk át a Diana-szobrot" - mondta a polgármester és köszönetét fejezte ki a Zalaegerszegért díjas szobrászművésznek a város új köztéri szobrának elkészítéséért. 

A zaol.hu szerint a polgármester szóba hozta, hogy megválnak a Béke-liget elnevezéstől. Mint fogalmazott, a terület azonban csak akkor lehet méltó a Rózsa-liget eredeti elnevezésre, ha visszavarázsolják a park eredeti szépségét. Ezért tervezik a liget teljes felújítását, melynek első lépése a Diana-szobor átadása, hangsúlyozta a polgármester. 

A Diana-szobrot Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő, Szabolcs Péter szobrászművész, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Kostyál László művészettörténész leplezte le a Zalaegerszegi Vadpörkölt- és Borfesztivál nyitó napján
Fotó: Seres Péter / zaol.hu

Forrás: zaol.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom