Nem kizárt, hogy kidolgozott stratégia a közmédia jobboldali kritikája – véli a MÚOSZ elnöke

Harkai Péter 2022. április 17. 07:25 2022. ápr. 17. 07:25

12 év után keményen kritizálják a közmédiát a jobboldalról. A Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztőjének testvére, a lap munkatársa, Bencsik Gábor FB-oldalán kimondta „azt, amit a jobboldalon is mindenki tud: a magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan”. Mit is jelenthet ez? Kocsi Ilonát, a MÚOSZ elnökét kérdeztük, de ő óvatosságra int.

– Az egészen új gesztus, hogy az újabb kétharmad tudatában önigazolásként behívják a köztévébe háromnegyed órára a vesztes Márki-Zay Pétert. Hasonló invitálást kapott – kellő meghökkenést kiváltva – Csáki Judit színikritikus is. Bár nem kormánykritikus megnyilvánulásairól kérdezték, hanem szavazatszámlálói tapasztalatairól. Közben Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is elismerte egy interjúban a kormány igazságtalan médiatúlsúlyát, ami befolyásolhatta a választást is. Egy Orbán Gáspár nevű kommentelő szivecskés emojival biztosította egyetértéséről, az elvtársai által hirtelen, komcsi-sorosistának bélyegzett Bencsiket, váratlan vallomása kapcsán. Ön szerint mi van itt? Csapda vagy 12 év után helyrebillen a kizökkent idő?

– Szerintem ebben a pillanatban ezt nem lehet értelmezni. 

– Akkor nézzük a tényeket!

– Az valóbban tény, hogy az Európai Unióban zajlik a jogállamisági eljárás Magyarország, a magyar kormány ellen. Ebben kiemelt jelentőséget kap a média, különösen a közmédia szerepe. Vizsgálat tárgya, hogy mennyire egyoldalú, mennyire propagandista a gyakorlatban. Tehát lehetséges, ez az egész akció azt szolgálja, hogy jó pontokat szerezzen a kormány az EU-nál. Bencsik Gábor akciója azonban némileg mégis egyéninek látszik, legalábbis annak alapján, ahogy rárontott a közmédia, illetve a kormánypropaganda. Persze az sem kizárt, hogy ez is egy színjáték, a kijelölt szerepek alapján zajlik, amint ezt is és az ellenkezőjét is profi módon alkalmazták az eltelt bő évtizedben. Én egyelőre várnék az egyértelmű ítélettel, mert kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a folytatása? Az oké, hogy most behívják Márki-Zay Pétert meg a Kétfarkú Kutya Pártot, de ez pillanatnyilag csak egy-egy ember, mutatóban. Ráadásul azt követően, hogy elvesztették a választást és már nem sok vizet zavarhatnak.

– A kötélről levágott áldozatokat valóban nem ízléses asztalhoz ültetni az akasztófa alatt.

– Abszolút. Egy ilyen elsöprő, kétharmados győzelem után én azt gondolom, még azt is megengedhetné magának a Fidesz, hogy visszatérjen a normalitáshoz a közmédiában. Tehát a közszolgálat lehetne közszolgálat, megjelenhetnének az ellenzéki politikusok is, a közmédiában közéleti kérdésekről vitatkozhatnának. Ugyanis annyira stabil már a Fidesz hátországa az eltelt 12 év politikai propagandájának hatására, hogy nem valószínű egy ilyen profilváltással a szimpatizánsaik átállítása. Legalábbis rövid idő alatt nem.

– Akkor Bencsik véleményét kezeljük egyszerű, belterjes szakmai megnyilvánulásként?

– Én inkább egy furcsa jelenségként kezelném, amiből még nem tudjuk, mi jön ki, mi a mögöttes szándék. Egyelőre kideríthetetlen, hogy Bencsik Gábor szimpla kamikaze-akciót folytatott vagy tényleg egy nagyon jól megkonstruált szereposztás része. Ugyanakkor mégis felkavarta az állóvizet, ami hasznos. Így bekerült a köztudatba egy kemény kijelentés, hogy a jobboldalon is mindenki tudja, a közszolgálati televízió politikailag elfogult és ez tarthatatlan. Akárhogy is van, de ha ezt így kimondja valaki a jobboldalon, az alkalmas lehet arra, hogy némi zavart okozzon azok körében, akik nincsenek beavatva ebbe a játékba. Ha ez valóban színjáték.

– Milyen szép lett volna mindez április másodikán.

– Ez igaz. Valóban szép lett volna, ha a választások előtt, a kampányban jut mindez Bencsik Gábor eszébe. Akkor némileg hitelesebb lett volna a felismerése. Így, most, tét nélküli. Ezzel együtt azt mondom, várjuk ki a következményeit, például Márki-Zay után hetente behívnak-e egy-egy ellenzéki politikust a köztévébe? Már ez is sokkal több lenne, mint ami az elmúlt 12 évben nem történt.

– Úgy tudom, hogy a MÚOSZ a maga eszközeivel igyekszik lendíteni a betokosodott médiafogyasztási szokásokon. Miről van szó?

– Éppen szerdán délután indult egy tíz előadásból álló sorozat, ami kifejezetten a hírhamisítás ellen megy. Előadásokat tartunk a közösségi médiában megszokott „lájkok” hatásáról, a manipulációról, a deepfakenews-ról, tehát amikor tudatosan meghamisítanak videófelvételeket. Amint az például Zelenszkij esetében történt, amikor állítólag azt mondta, hogy elhagyja Ukrajnát, ami egy teljesen hiteles projektnek tűnt – csak hazugság volt. Ilyen és ehhez hasonló témákkal foglalkozunk hetente egy-egy előadással.

– Bár akaratlanul, de a legjobb időben startolnak ezzel, hiszen ráerősíthet minderre a Bencsik Gábor-féle önkritika is. A MÚOSZ-székházban van ez a sorozat?

– Igen, de természetesen az internetes megosztó felületeken széles közönség előtt is elérhetővé, visszanézhetővé tesszük, amint a MÚOSZ honlapján is. Fontosnak érezzük, hogy ezeket sokan megnézzék. Egy tanulási folyamat ugyanis, hogy valahogy megpróbáljunk eligazodni a hírhamisítások tengerében, mert az ember nem győzi kapkodni a fejét, hogy mi igaz, mi nem az.