Nem közöl ellenzéki politikai hirdetéseket egy nagy lengyel médiacég

HírKlikk 2023. október 7. 08:55 2023. okt. 7. 08:55

Lengyelországban a jövő vasárnap tartják az országgyűlési választásokat, ám a lengyel állami olajvállalat, az Orlen tulajdonában álló médiacég, a Polska Press azt közölte két ellenzéki pártalakulattal, hogy „baloldali értékrendjük” miatt nem teszi közzé a politikai hirdetéseiket. A Polska Presst 2021-ben felvásárló Orlen vezérigazgatója, Daniel Obajtek közismerten közel áll a Jaroslaw Kaczynski fémjelezte kormánypárthoz, a Jog és Igazságossághoz (PiS).

Az eset érdekessége, hogy az egyik szankcionált politikai erő nem is baloldali. A Baloldal (Lewica) nevű tömörülés ugyan elég nehezen tudná letagadni az olajtársaságnak nem tetsző világnézetét, a Harmadik Út (Trzecia Droga) azonban egy, az agrárjobboldali-kereszténydemokrata Lengyel Néppárt (PSL) és a centrista Lengyelország 2050 (Polska 2050) alkotta koalíció, vagyis baloldalinak nem éppen nevezhető – írta a Népszava. Ennek ellenére, a Polska Press igazgatósági tagja az ügyben azt közölte, hogy „a kiadó úgy döntött, hogy a lengyel nemzeti érdeket szem előtt tartva, a baloldali értékek, amelyeket a Baloldal és a Harmadik Út képviselnek, összeegyeztethetetlenek a mi irányvonalunkkal”.

A döntés azért is fajsúlyos beavatkozás a választásba, mert a Polska Press több száz, zömmel regionális újságnak és portálnak is a kiadója. A döntéskor a lengyel sajtótörvényre hivatkoztak, amely lehetővé teszi, hogy megtagadják a politikai hirdetések közzétételét, ha azok tartalma vagy formája nem egyeztethető össze a kiadványok arculatával, illetve jellegével.

A Lengyelország 2050 közleményében úgy reagált, a Polska Press nem a nemzet, és még csak nem is a saját, hanem kizárólag a kormánypárt (azaz a Jog és Igazságosság, vagyis a PiS) érdekeit teljesíti.

A nyílt cenzúrát követően, a Polska Press kikérte magának, hogy cenzúrát hajtana végre, és az ezzel kapcsolatos „hamis információk terjesztésének azonnali beszüntetését” követelte.

A Polska Presst 2021-ben felvásárló Orlen vezérigazgatója, Daniel Obajtek közismerten közel áll a Jaroslaw Kaczynski fémjelezte kormánypárthoz, a Jog és Igazságossághoz (PiS), akivel kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy nagy mértékben megpróbál beavatkozni a soron következő választásba a PiS érdekében. A kiadó vezető szerkesztőit már a hatalomátvételét követően lecserélte kormányközeli személyekre.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom