Nem lát esélyt gyors megállapodásra a volt izraeli vezérkari főnök

HírKlikk 2023. október 30. 19:20 2023. okt. 30. 19:20

A megbékélés érdekében szükségszerű a palesztin állam létrehozása, noha a jelenlegi koalíció semmiképpen sem akar abba belemenni – mondta a Süddeutsche Zeitungnak Tel Avivban Ehud Barak, a hadsereg korábbi vezérkari főnöke, volt miniszterelnök.

Szerinte Gáza érdekében olyan programot kell beindítani, mint amilyen egykor a Marshall-segély volt, továbbá az övezetbe arab békeerőket kell vezényelni. Mindehhez Katar és Szaúd-Arábia adhatná a pénzt. Ha az arabok nem küldenek katonákat, az USA szervezhetné meg a kontingenst – fogalmaz a Süddeutsche Zeitung cikke.

Barak egyetért azzal, hogy szét kell zúzni a Hamász katonai szárnyát, ki kell szabadítani a túszokat, és hogy vissza kell szerezni az izraeli elrettentő képességet, ehhez pedig be kell vetni a szárazföldi erőket is. Nagy kockázatot jelent azonban az elrabolt emberek sorsa. Továbbá a viszály kiterjedhet a Hezbollah miatt északra, valamint Ciszjordániára is. Korlátozó tényező a nemzetközi jog – amint civilek halnak meg, csökken Izrael támogatottsága. Végül pedig kell találni valakit, aki a harcok elültével átveszi az irányítást Gázában. Ez lehetne a Palesztin Hatóság.

Hogy a hadművelet ennyire elhúzódik, arra utal, hogy nincs esély sem gyors megállapodásra, vagyis arra, hogy az elhurcoltak közül sokan egyhamar visszanyerjék szabadságukat. Gáza déli részébe előbb-utóbb megérkeznek a nemzetközi segélyszállítmányok, északon viszont 300 ezer palesztin maradt, őket a szélsőségesek élő pajzsként használják és nem engedték elmenekülni.

A Hamász a felelős az áldozatokért, mindkét oldalon. Izrael ugyanakkor megfelelő mértékben igyekszik gondoskodni a civilek védelméről. Barak szerint az sem fenyegeti az ország lakosságát, ha kiterjed a viszály. 

 

Forrás: Hírklikk